Про це заявили в офісі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини після перевірки наповнення Запорізькою міською радою Єдиного державного веб-порталу відкритих даних.

За інформацією офісу, його працівники здійснили моніторинг Єдиного державного веб-порталу відкритих даних на предмет оприлюднення окремими органами місцевого самоврядування інформації у формі відкритих даних, обов’язкове оприлюднення якої визначено статтями 101, 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації «від 13 січня 2011 № 2939-VI, постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 № 835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних».

«Виявлено такі порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації», а саме: розпорядник інформації — Запорізька міська рада зареєстрована в системі наборів відкритих даних, однак публічна інформація опублікована частково», — повідомляють в офісі.

Також аналіз показав необхідність посилення і поліпшення роз’яснювальної роботи в контексті розуміння вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» і Закону України «Про відкритість використання публічних коштів» у сфері оприлюднення інформації.

«Адже безперешкодне одержання громадянами необхідної інформації значно спрощується завдяки її публікації на своїх сайтах розпорядників, веб-порталах, у тому числі на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних (data. gov. ua), що виключає необхідність будь-якої комунікації того, хто запитує, з її розпорядником», — додають перевіряльники.

За результатами моніторингу буде сформовано низку рекомендацій для розпорядника інформації, дотримання яких може поліпшити стан оприлюднення й відновлення відкритих даних.

Запоріжжя.

Фото з відкритих джерел.