Під час дискусії у Сєверодонецьку щодо проведення виборів у громадах.

Про це йшлося у Сєверодонецьку під час дискусії за темою «(Не) безпечні вибори: чи будуть ВЦА ефективніші за міські ради».

До діалогу долучились одразу три керівники військово-цивільних адміністрацій: обласної — Сергій Гайдай, міста Сєверодонецька — Олександр Стрюк і міста Золоте та села Катеринівка — Олексій Бабченко.

Чи є обґрунтованими введення військово-цивільних адміністрацій у Сєверодонецьку та Лисичанську, а також скасування виборів до восьми територіальних громад Сєверодонецького і Щастинського районів Луганської області? Відповідаючи на це та інші запитання від активістів, спікери наголошували, що рішення стосовно виборів в окремих населених пунктах району проведення ООС приймає ЦВК на основі висновків, зроблених ГУНП, СБУ та командуванням ООС стосовно безпекової ситуації на відповідній території.

З цього питання Сергій Гайдай навів нещодавні приклади, коли окупаційна влада так званої «ЛНР», попри перемир’я, не надала гарантій безпеки щодо використання двох спеціалізованих літаків ДСНС для ліквідації пожежі у Смоляниновому. Так само і тепер, коли горів ліс поблизу лінії розмежування, окупаційна влада не дозволила використовувати протипожежну авіацію. Водночас, за словами Гайдая, СБУ затримала диверсанта, який планував підрив цистерни з аміаком на «Азоті», та попередила ще низку терактів. «Якщо ви вважаєте, що в нас безпечно, то сідайте за штурвал літака й гасіть пожежі! Я ризикувати життям людей не маю права!» — сказав очільник Луганської області.

Керівник військово-цивільної адміністрації міста Золоте та села Катеринівка Олексій Бабченко зазначив: «У Золотому лінія фронту проходить через місто: то про яку безпеку йтиметься? Для нашого регіону важлива оперативність прийняття рішень, яку гарантує введення ВЦА. А контроль за діяльністю будь-якого органу влади завжди є: і з боку правоохоронних органів, і з боку громадськості».

Позицію щодо неможливості проведення виборів у низці міст з огляду на безпекову ситуацію підтримав також керівник військово-цивільної адміністрації міста Сєверодонецька Олександр Стрюк.

Фото прес-служби Луганської ОДА.