За словами протестувальників, востаннє вони отримали аванс за липень.

З проханням прояснити ситуацію учасники акції звернулися до начальника управління охорони здоров’я ОДА Миколи Суслика. Він зазначив, що
з 1 квітня поточного року всі комунальні некомерційні підприємства області фінансуються не управлінням чи облдержадміністрацією, а Національною службою здоров’я України.

Водночас пакет на додаткове фінансування для психлікарень, на який претендує центр, наразі НСЗУ ще розглядається. За словами Миколи Суслика, було запропоновано приєднати обласний центр психічного здоров’я до профіцитного КНП «Обласний медичний спеціалізований центр» Житомирської облради, щоб вирівняти фінансовий стан цих медзакладів. Відповідне рішення ухвалили у червні на сесії облради.

З 1 листопада колективи обох КНП працюватимуть у рамках одного закладу.

Заступниця голови Житомирської ОДА Наталія Остапченко покладає відповідальність за ситуацію на директора облмедцентру психічного здоров’я: «Ситуацію спровокував сам керівник. Заклад неправильно подав заявку до НСЗУ на додатковий пакет послуг і її повернули на доопрацювання».

Як запевнив директор обласного медичного спеццентру Максим Кутишенко, він особисто порушував питання про фінансування житомирської психлікарні перед міністром охорони здоров’я Максимом Степановим і т. в. о. голови НСЗУ Андрієм Віленським. «Психлікарня належить до пріоритетних закладів охорони здоров’я, які йдуть на дофінансування. До кінця тижня відбудеться розгляд, і ви маєте отримати кошти», — пообіцяв він працівникам. А медики наголошують, що втомилися працювати безплатно, тому якщо не отримають зароблене, будуть змушені перекривати трасу та їхати з протестами до Києва.