У наш час діти буквально з головою поринають у віртуальну реальність. І це пояснює, чому квач і класики канули в Лету, адже з’явилися альтернативні ігри на смартфоні, онлайн-чати із друзями й навіть батьками... Як відірвати дитину від мобільного телефону?

Вигадайте правила гри... для вашої квартири. Визначте «острівці», на території яких використовувати телефон категорично заборонено. Нехай це буде дитяча кімната або зал — місця, де ваша дитина проводить найбільше часу. Також домовтеся не торкатися телефону перед сном. Чур, хто взяв телефон, той програв.

Будьте для своєї дитини справжнім другом. Ви не знаєте, хто такі Фіксики й у чому їхній великий-великий секрет? Тоді вам доведеться із цим розібратися. Дітям дуже важливо, щоб їхніми захопленнями цікавилися, поважали й підтримували їх.

Акуратно запропонуйте дітям відвідування якої-небудь спортивної секції, дитячого клубу, гуртка творчості. Важливо враховувати інтереси та бажання вашої дитини.

Якщо ваша дитина не полюбляє спортивні заходи, запропонуйте їй настільні ігри, конструктор або пазли. «У них ще грають?» — запитаєте ви. Ще б пак! Не поспішайте недооцінювати цей вид дозвілля, адже він розвиває мислення, логіку та дрібну моторику. Спеціалізовані магазини запропонують безліч ігор, які сподобаються навіть дорослим.

Найголовніше — залишайтеся прикладом для власних дітей. Вони дивляться на вас і хочуть бути схожими. Якщо ви запропонували дитині «день тиші» з вимкненим телефоном, то й самі виявіть рішучість і силу волі. Не пропадайте у Фейсбуці або телефонних розмовах. Постарайтеся, щоб дні без смартфонів минали насичено й продуктивно — влаштуйте сімейний похід у ліс, пікнік у парку. Що цікавіше ви проведете час, то імовірніше, що наступні вільні дні дитина сама захоче провести без смартфонів.