Оскільки ухвалення Декларації про державний суверенітет України також поставило на порядок денний питання випуску власних поштових марок, які є одним з атрибутів державності, то згадаємо, як усе починалося.

Хоча УРСР із 1947 року входила до Всесвітнього поштового союзу, проте власних знаків поштової оплати вона не мала, а користувалася надрукованими в Москві марками з написом «Почта СССР». Саме тому напередодні річниці ухвалення

Декларації про державний суверенітет України визріла ідея зустріти День Незалежності, який відповідно до постанови Верховної Ради відзначався 16 липня 1991 року, першою маркою із написом «Пошта УРСР». Тим паче що в нашій історії мало місце видання у 1923 році поштових марок УРСР, присвячених темі голоду 1921—1922 років. Щоправда, тоді вони встигли потрапити в поштовий обіг на дуже короткий час, та й то лише у кількох регіонах України, і згодом були вилучені.

Однак у 1991 році вже були зовсім інші політичні реалії. Тож, отримавши від Міністерства зв’язку СРСР «добро» на друкування в Москві поштової марки, присвяченої ухваленню Декларації про державний суверенітет України, в Києві розпочали реалізацію цієї ініціативи. «Міністерство зв’язку УРСР уперше взяло на себе функції, пов’язані з міжнародною діяльністю, і встановило тісніші контакти із Всесвітнім потовим союзом», — зазначив у зв’язку з тогочасними подіями відомий філателіст Всеволод Фурман у монографії «Загальнодержавні стандартні поштові марки України» (Видавництво «Марка України». Київ, 2003).

Підготувати ескіз поштової мініатюри було доручено знаному українському художнику Олександру Івахненку. «Він зробив ескізи трьох варіантів марки, та, на жаль, найбільш вдалому і колоритному не судилося перетворитися на марку. Мабуть позначилася закріпаченість членів редакційно-художньої ради міністерства та зашореність радянською ідеологією чиновників із вищих органів влади. Отож на марці, яка вийшла, відбито доволі стереотипний погляд на українку в УРСР.

Змістоутворюючий стрижень алегорії — істотне оновлення статусу республіки — було втрачено», — резюмував В. Фурман.

Народний депутат, співатор Декларації про державний суверенітет та відомий філателіст Любомир Пиріг згадував, що, запроектування першої у новітніх часах державної поштової марки широко обговорювалося серед філателістів, у Міністерстві зв’язку УРСР та Верховній Раді. Зрештою, після того, як редакційно-художня рада зупинила свій вибір на зображенні молодої дівчини, яка символізувала відродження України, затверджений проект було передано до Москви, де її мала виготовити друкарня Держзнака СРСР. Та хоча на переданому ескізі марки вже було написано «Пошта УРСР», у Москві були явно не готові визнати державний суверенітет України, тим паче її власні поштові марки.

Це московське рішення було продиктовано тим, що в жовтні 1990 року Вєрховний Совєт СРСР ухвалив закон, який передбачав, що коли законодавство союзної республіки суперечить союзному, то діє закон СРСР. А пізніше, в лютому 1991 року, в Москві відбулася Всесоюзна нарада з розробки концепції єдиної емісійної політики державних знаків поштової оплати, на якій вирішили: видавати щороку 75 відсотків поштових марок для союзних республік із символікою цих республік, але із зазначенням «Пошта СРСР».


Конверт першого дня та марка, випущена до першої річниці ухвалення Декларації з автографами народних депутатів — співавторів цього історичного документа.

«Марка побачила світ, але не як перша українська, а як чергова «Почта СССР». І все-таки поява 10 липня 1991 року цієї поштової мініатюри, а тоді ще ніхто не знав, що до проголошення незалежності України залишається півтора місяця, несла оптимізм і зміцнювала передчуття наближення появи повноцінних державних поштових марок», — згадує безпосередній учасник тогочасних подій, відомий філателіст Валерій Чередниченко.

Спецпогашення з нагоди першого дня введення в обіг марки, присвяченої ухваленню Декларації про державний суверенітет України, відбулося в Києві 10 липня 1990 року. Ще одне офіційне погашення було проведено 16 липня 1990 року, на першу річницю ухвалення історичного документа. Для цього було використано такий само, як і 10 липня, штемпель, але змінено дату на 16 липня.

Поряд із цим філателісти використовували цю марку для відзначення першої річниці незалежності України, під час проведення референдуму про незалежність та виборів Президента України 1 грудня 1991 року. Зокрема, у 1990 році видавництво «Такі справи» видало 10-тисячним накладом поштівку «Збудуємо свій дім», на якій, окрім напису «16 липня День незалежності», було зображено карту України та стилізованих під «Тризуб» ластівок, що будують український дім. На звороті листівки містилося зображення синьо-жовтого прапора, основні тези Декларації та гасло «Слава Україні!». Для її відправки 16 липня 1990 року також використовувалася марка, присвячена ухваленню Декларації.


Марку «Декларація про державний суверенітет України» використовували для поштових відправлень з нагоди виборів першого Президента України та інших визначних історичних подій.

На Декларацію про державний суверенітет України активно відгукнулася українська діаспора. Зокрема, українськими філателістами у США було випущено низку присвячених цій події конвертів та погашено їх спеціальним штемпелем.

Перші після проголошення незалежності поштові марки України, які було присвячено 500-річчю українського козацтва та 100-річчю першого поселення українців у Канаді, з’явилися лише 1 березня 1992 року. Їх автором також став художник Олександр Івахненко. Тоді Україна ще не мала своїх друкарських потужностей, тож цього разу їх у незміненому вигляді на замовлення Державного комітету України таки виготовила московська друкарня Держзнака.


Марка, випущена до першої річниці Декларації та один із незатверджених ескізів авторства художника Олександра Івахненка.

Зазначимо, що до 20-ї річниці ухвалення Декларації про державний суверенітет «Укрпошта» випустила маркований конверт авторства художниці Наталії Михайличенко. Його погашення спеціальним штемпелем відбулося в Києві 16 липня 2010 року. Також «Укрпошта» випустила дві марки із зображенням творців Декларації про державний суверенітет України: В’ячеслава Чорновола (2008 рік) та Леоніда Кравчука (2014 рік).

А в рамках XVIII Національної філателістичної виставки «УКРФІЛЕКС 2020» у Харкові серед низки інших заходів відбудеться спецпогашення, присвячене 30-й річниці ухвалення Декларації.

Фото з колекції автора.