На знімку (зліва направо): голова Старосільської ОТГ Михайло Кузьмич та голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук відкривають спортивний майданчик у селі Дроздинь.

До віддаленого на 72 кілометри від райцентру Рокитне Старого Села раніше у влади руки не доходили. Зрештою, у 2018-му дві сільради — Вежицька і Старосільська Рокитнівського району — об’єдналися, щоб господарювати і зробити життя у чотирьох населених пунктах — Вежиці, Дроздині, Переходичах, Старому Селі — комфортним, благоустроїти їх.

— Я не був у Старому Селі з 2006 року, — розповідає голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук. — А цими днями побував у Старосільській ОТГ і був приємно вражений змінами у Старому Селі та інших селах ОТГ. Видно, що громада працює, що її голова Михайло Кузьмич, як кажуть, на своєму місці. Навіть у цей скрутний час вони перевиконують місцевий бюджет, намагаються заробити кошти, щоб проводити ті позитивні зміни, якими тішать останнім часом. Одним із доказів цього може бути відкриття пекарні при комунальному підприємстві «Благоустрій» Старосільської сільради. Тепер мешканці цих віддалених сіл споживатимуть свіжі хлібобулочні вироби за прийнятними і меншими, ніж в інших магазинах, цінами. Продаватимуть випечене у фірмовому магазині, що в одному приміщенні з пекарнею. Та й тут дали роботу дванадцятьом місцевим мешканцям. Придбали автомобіль для розвезення хліба. І все це за власні кошти громади. Такий досвід старосільців вартий наслідування.

— Приємно був вражений станом шкіл в ОТГ, у таких залюбки навчатися. А школярів у Старосільській ОТГ дуже багато, адже дев’яносто відсотків сімей — багатодітні, — продовжує ділитися враженнями голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук.

До речі, Олександр Данильчук цими днями не лише побував на відкритті пекарні у Старому Селі, а й спортивних майданчиків у Дроздині та Старому Селі. Їх облаштували на території місцевих загальноосвітніх шкіл, де навчається відповідно 700 та понад тисяча учнів. Це сучасні поля для гри у футбол. Їх створили за ініціативи місцевої громади та її керівника Михайла Кузьмича, який розповів, що давно планував зробити якісні майданчики для дітей. З бюджету ОТГ на облаштування полів пішло понад 2,6 мільйона гривень.

— Ми плануємо облаштувати такі майданчики і в інших навчальних закладах нашої ОТГ, — каже Михайло Кузьмич. — Бо на них, крім учнів, зможуть грати і дорослі. Наша футбольна команда «Металіст» посіла третє місце у футбольному турнірі Рокитнівського району.

— Як спортсмен я дуже добре розумію, наскільки важливо мати добротне місце для тренувань. На гарному полі хочеться перемагати, — підтримав прагнення голови Старосільської ОТГ Олександр Данильчук.

Загалом по кожному селу за час, відколи утворена ОТГ, зроблено чимало з благоустрою. Зокрема, облаштовано внутрішні вбиральні у всіх школах, дитячі майданчики, відремонтовано зупинки громадського транспорту і встановлено назви населених пунктів, відновлено меліоративний канал та насипано дамбу, щоб запобігти підтопленню населених пунктів.

Скажімо, по селу Вежиця проведено капітальні та поточні ремонти п’яти вулиць, встановлено освітлення ще на п’яти, виконано капітальний ремонт дороги Вежиця — Старе Село (за кошти державного бюджету), замінено огорожу біля кладовища. Проведено капітальний ремонт приміщення колишньої Вежицької сільської ради та переформатовано його під навчальний корпус Вежицької школи, проведено благоустрій території та встановлено огорожу тощо.
У селі Переходичі відремонтували дві вулиці, встановили освітлення на одній, закупили комп’ютери, телевізори, парти і дидактичний матеріал для школи, провели поточний ремонту ФАПу, капітальний ремонт школи. Виготовили проектно-кошторисну документацію на ремонт дороги Переходичі — Старе Село та капремонт клубу...

Не обійшли увагою і село Дроздинь, де відремонтували дві вулиці, провели освітлення на вулиці Шевченка та облаштували тротуарні доріжки на ній, провели ремонт шкільної їдальні, клубу, привели до ладу ФАП, повністю закінчили роботи зі зміни меж населеного пункту (генплан села); придбали твердопаливний котел для школи тощо.

Бачимо зміни у самому центрі ОТГ — Старому Селі. Тут капітально відремонтували лікарську амбулаторію, Будинок культури, приміщення початкової школи. Придбано шкільний автобус для Старосільської школи...

Усіх змін в ОТГ не перерахувати. Головне, що люди їх відчули, схвалили. Як схвалили вони створення власної добровільної пожежної дружини, яка утримується за кошти ОТГ. Дві пожежні машини купили місцеві мешканці за власні кошти і передали громаді.

До речі, бюджет Старосільська ОТГ постійно виконує і перевиконує, хоча в часи карантину робити це дуже складно.

Хорошим ідентифікатором та показником успішності роботи Старосільської ОТГ та її голови Михайла Кузьмича є рейтинги, за останнім з яких «Оцінка фінансових показників бюджетів 872 ОТГ: рейтинг за I півріччя 2020 року» Старосільська громада (маючи останнє місце на початку 2019 року) перемістилася на п’яте місце серед всіх громад Рівненщини з населенням від 5 до 10 тисяч.

Довідково

Старосільська ОТГ, що в Рокитнівському районі на Рівненщині, утворена 23 грудня 2018 року. До неї входять села Старе Село, Дроздинь, Вежиця, Переходичі. Населення станом на 1 вересня 2020-го майже 8,5 тисячі осіб.

Голова Старосільської ОТГ — Михайло Кузьмич, позапартійний, освіта вища, у місцевому самоврядуванні 8 років. Був депутатом Старосільської сільської та Рокитнівської районної рад. У 2018 році обраний головою ОТГ.

Рівне.

Фото надано автором.