Голова Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна, керівник секретаріату Юрій Сорочик під час засідання комітету.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Зокрема, депутати ретельно розглянули президентський законопроект № 3553 — про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку, який планують розглядати наступного пленарного тижня. Як зауважила голова комітету Анастасія Радіна (фракція «Слуга народу»), у депутатів було два основні питання до законопроекту, зокрема, чи може Президент України неодноразово оголошувати призов на військову службу резервістів першої черги без оголошення мобілізації? А також щодо пропонованих змін до статті 259 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якими порушник може доставлятися поліцейськими до територіального Центру комплектування (колишнього військкомату). Чи не викличе ця норма корупційні ризики в діяльності певних посадових осіб? На який час може доставлятися особа, з якою метою, які дії можуть щодо неї проводитися?

Заступник голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла (фракція «Слуга народу») повідомила, що у рамках трансформації ЗСУ проводиться експеримент щодо зміни роботи військових комісаріатів, перетворення їх на Центри комплектування. «Уже експериментально працюють понад сто Центрів комплектування, але вони ще не регулюються чинним законодавством, це якраз і передбачає цей законопроект, — зауважила М. Безугла. —

Більше 400 військових комісаріатів трансформуються у Центри комплектування. Це новий варіант військової служби, створення пулу резервістів. У нашого комітету також є багато питань щодо корупційних чинників, але це крок, який якраз і дозволить унеможливити такі ризики. Законопроект можна доопрацювати до другого читання». Законопроект № 3553 було опрацьовано в Офісі Президента разом із Міноборони та Генштабом.

Депутати висловили чимало зауважень до законопроекту. Зокрема, Анатолій Бурміч (фракція «Опозиційна платформа — За життя») припустив, що законопроект може призвести до тиску на бізнес. «За будь-яке порушення, скажімо, що ФОПи, малий бізнес не будуть вести облік, звіти перед військкоматами, передбачені штрафи, збільшені у сотні разів, — зауважив депутат. -На приватного підприємця можуть накласти аж три штрафи по 8 тисяч гривень. Військкомати обійдуть першими банкірів, серйозних підприємців, будуть їх призивати, а підуть лише ті, хто не відкупиться, і з села. Хоча призов скорочено, війни, слава Богу, немає».

Зрештою, комітет вирішив відкласти ухвалення висновку щодо законопроекту № 3553 до наступного тижня, спрямувавши зауваження до законопроекту до профільного оборонного комітету.

Комітет визнав такими, що відповідають вимогам антикорупційного законодавства, деякі законопроекти, зокрема № 3639, щодо призначення заступників голів місцевих державних адміністрацій, № 3714 — щодо звільнення від адміністративної відповідальності осіб за несвоєчасне подання заяви про державну реєстрацію народження дитини, яка народилась на тимчасово окупованих територіях України, № 3577 — щодо захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Цим законопроектом пропонується цій категорії осіб надавати не лише житло, а й грошову компенсацію. Порядок надання таких компенсацій має розробити Кабінет Міністрів. Проте, на думку депутатів, потрібно визначити загальні вимоги до обрахунку розміру таких компенсацій, щоб не було різночитань. Необхідно також внести зміни до чинного Закону про житловий фонд соціального призначення, оскільки він не передбачає виплату грошових компенсацій за житло.

Законопроект № 3711 — про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування — і два альтернативні законопроекти вирішено розглядати після висновку Венеційської комісії, який очікують через місяць. Три законопроекти концептуально різні, й цікаво, яку думку займе Венеційська комісія і який законопроект рекомендує схвалити за основу, зазначали під час обговорення депутати.

Водночас комітет визнав низку законопроектів такими, що містять корупційні ризики. Зокрема, у законопроекті № 3792 — про внесення змін до ККУ щодо встановлення відповідальності за порушення вимог щодо ідентифікації (верифікації) гравця або відвідувача грального закладу — на думку депутатів, чітко не визначено суб’єкт, який може бути притягнутий до відповідальності. Водночас комітет підтримав ідею криміналізації відповідальності за порушення правил відвідин гральних закладів.

На засіданні також заслухано інформацію голови комітету Анастасії Радіної щодо звернень до правоохоронних органів про можливі неправомірні дії посадових осіб.