Щоб зарадити ситуації, вони подали до Верховної Ради проект постанови № 4057 про звернення до Кабінету Міністрів задля вжиття невідкладних заходів для організації безпечного навчального процесу і якісної освіти в умовах карантину, запровадженого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19.

«Діти й педагогічні працівники вже ходять до школи, — написала на своїй сторінці у Фейсбуці представниця фракції «Голос» Наталія Піпа. — А уряд і досі не виділив кошти на їхню безпеку в умовах карантину». Народний депутат зауважує, що порахувала, скільки потребують заклади освіти на захист учнів і працівників до кінця 2020 року. У зареєстрованій за її авторством постанові йдеться про перерозподіл коштів з Фонду боротьби з COVID-19.

У пояснювальній записці, яка супроводжує проект поданої ними постанови, зокрема, вказано, що згідно з рекомендаціями, розробленими Міністерством освіти і науки на 2020/2021 навчальний рік, організація освітнього процесу має здійснюватися відповідно до порад від МОЗ, ВООЗ, медичних організацій інших країн із застосуванням практики соціального дистанціювання та уникнення скупчення, спрямованих на мінімалізацію контактування з іншими особами. Такі рекомендації передбачають використання сертифікованих засобів індивідуального захисту учасниками освітнього процесу. Також класи радять ділити на групи та підгрупи. Законотворці зауважують, що для забезпечення якісного освітнього процесу під час дистанційного навчання треба облаштувати заклади освіти необхідною технікою. Варто подбати й про те, щоб необхідним інструментарієм були забезпечені всі учні. Народні депутати посилаються на слова очільника Міносвіти Сергія Шкарлета, які 31 серпня поширило видання «Інтерфакс-Україна» про те, що з Фонду боротьби з коронавірусом на освіту нічого не виділяли. Без фінансової підтримки навчальні заклади не зможуть організувати безпечний освітній процес, запевняють парламентарії, і закликають уряд підключитися до розв’язання цієї проблеми.

Водночас, в ефірі одного з телеканалів т. в. о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет заявив про те, що освітяни розраховують на гроші Фонду боротьби з коронавірусом для закупівлі засобів захисту. За його словами, в МОН повторно підготували запит про виділення фінансування. За першим таким запитом, за його словами, надійшла відмова щодо фінансування старих секвестрових програм. «Цього разу ми зробили запит суто на засоби дезінфекції та засоби індивідуального захисту в розмірі трьох мільярдів гривень», — зазначив С. Шкарлет. Окрім того, він поінформував, що за дорученням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з понеділка, 7 вересня 2020 року, пройдуть вибіркові перевірки шкіл стосовно організації освітнього процесу в умовах пандемії. Це, мовляв, дасть змогу скласти повну картину про те, як нині організовується безпека дітей та вчителів.