Представляючи під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів План пріоритетних дій уряду на 2020 рік, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що цим фундаментальним документом, що містить 690 пунктів, керуватимуться міністерства у своїй щоденній роботі. «Кожен цей пункт має обґрунтування, відповідальних за виконання, строки та індикатори виконання, очікувані результати», — підкреслив глава уряду.

Коментуючи зміст документа, до найважливіших пунктів плану Д. Шмигаль відніс підписання угоди про промисловий безвіз з Європейським Союзом, оновлення Угоди про асоціацію з ЄС із паралельним внесенням до парламенту 30 євроінтеграційних законопроектів, підготовку та ухвалення законопроекту щодо запровадження вільної економічної зони для ІТ-галузі, продовження на півроку після завершення карантину мораторію на перевірки бізнесу, підтримку експорту через оновлення відповідного агентства, створення Фонду розвитку для сільських територій, запровадження стимулів для молодих сімей, які хочуть зайнятися фермерством, проведення «амністії капіталів» через впровадження нульової декларації, завершення ліквідації Державної фіскальної служби та створення нового органу, який ефективно розслідуватиме економічні злочини, проведення комплексної реформи митниці, яка передбачає запровадження онлайн-митниці, що зменшить суб’єктивний вплив митників на митні процедури, остаточну ліквідацію корупційної Державної архітектурно-будівельної інспекції та діджиталізацію дозвільних процедур у будівництві, продаж дозволів на користування надрами виключно під час відкритих онлай-торгів, розробку законопроекту щодо накопичувальної пенсійної системи.

«Наше головне завдання — дотримуватися закладених до плану дій індикаторів та виконувати ці завдання», — сказав прем’єр, зауваживши, що секретаріат Кабінету Міністрів проводитиме детальний моніторинг виконання плану.

Уряд схвалив та передасть на розгляд парламенту законопроект про внесення змін до Державної програми авіаційної безпеки цивільної авіації, яким пропонується надати українцям можливість подорожувати літаками в межах України, пред’являючи електронний паспорт або закордонний е-паспорт. «Одним із ключових напрямів роботи уряду за останні шість місяців стали питання цифрової трансформації. Мова йде про запровадження десятків цифрових послуг та сервісів, що є частиною погодженої Президентом стратегії «Держава у смартфоні», — сказав Д. Шмигаль. Ще один роз-роблений урядом законопроект — про внесення змін до Закону «Про автомобільний транспорт» — передбачає запровадження чітких формулювань щодо експлуатації електротранспорту, гібридних автомобілів, станцій зарядки для такого транспорту. Документ також визначає, що розвиток електротранспорту та інфраструктури для нього є пріоритетом державної політики.

Крім того, уряд ухвалив рішення про запровадження пілотного проекту «Національний оператор на ринку тютюнових виробів» та утворив Раду із розвитку національної інфраструктури геопросторових даних. За словами прем’єра, цей орган стратегічно опікуватиметься тим, щоб покращувати доступ громадян до вичерпної інформації про такі природні ресурси, як земля, вода, ліс, корисні копалини, природоохоронні зони, об’єкти культурної спадщини. «Це створить додатковий механізм контролю за рішеннями розпорядників природних ресурсів та сприятиме глобальній інтеграції України до європейської інфраструктури геопросторових даних», — зазначив він.

Д. Шмигаль також повідомив, що в понеділок під час позачергового засідання уряд схвалив рішення щодо збільшення виплат медикам. «На ці потреби буде спрямовано майже шість мільярдів гривень. Безпосередньо зарплати лікарів у середньому буде збільшено на 3,5 тисячі гривень», — підкреслив прем’єр.

Ураховуючи складну ситуацію з поширенням коронавірусної інфекції, триває й підготовка медичних закладів до прийому нових пацієнтів. «Ідеться про облаштування додаткових ліжко-місць для хворих на Covid та забезпечення їх киснем. Це стосується як лікарень другої хвилі, так і решти медичних закладів», — зазначив Д. Шмигаль і закликав керівництво місцевих держадміністрацій і органи місцевого самоврядування приділяти цьому якнайбільше уваги.