Насамперед глава держави побував у Високівській сільській ОТГ Черняхівського району, де ознайомився з позитивним досвідом впровадження децентралізації на прикладі цієї громади та з перебігом національної програми «Велике будівництво» в регіоні. За п’ять років свого існування одна з найменших ОТГ на Житомирщині, яка об’єднує п’ять населених пунктів та менш ніж три тисячі жителів, успішно реалізувала низку важливих проектів, спрямованих на покращення умов життя її мешканців: капітальний ремонт доріг, модернізацію вуличного освітлення, перехід на альтернативні види палива, забезпечення належного транспортного сполучення з центром громади та Житомиром тощо.

На території ОТГ Володимир Зеленський, зокрема, відвідав об’єкти Національної програми «Велике будівництво» — амбулаторію сімейної медицини нового типу та Високівську гімназію, де після капітального ремонту створили комфортний і сучасний освітній простір. Глава держави зазначив, що оновлена школа громади за зовнішнім виглядом та оснащенням не поступається великим міським гімназіям. «Тут дуже хочеться навчатися. І це прекрасний підхід, коли немає різниці між сільською школою і школою будь-якого міста нашої країни», — наголосив він. На думку Президента, держава має привертати увагу до історій успіху реформи децентралізації на прикладі таких громад, як Високівська ОТГ. «Якщо успішні громади ще й навчать інших, як діяти, як ефективно керувати спільним, то це буде історією успіху всієї нашої держави», — підкреслив Володимир Зеленський.

Перебуваючи в Житомирі, Президент України відвідав Державний університет «Житомирська політехніка» і взяв участь у презентації Стратегії розвитку регіону до 2027 року. Представляючи дорожню карту області на найближчі роки, глава держави зауважив, що Житомирщина має унікальні природні та кліматичні умови і повинна ставити перед собою максимально амбітні цілі. «Кожен мешканець громади, села або міста має бути активним учасником життя рідної області. Бути замовником послуг від влади, контролювати її роботу та використання коштів, формувати порядок денний з найважливіших питань», — закликав глава держави.

На завершення робочої поїздки в область Володимир Зеленський відвідав Музей космонавтики імені С.П. Корольова, де привітав колектив закладу з присвоєнням йому статусу «Національного». Президент також наголосив, що в межах Національної програми «Велике будівництво» наступного року розпочнеться оновлення музеїв, театрів та об’єктів історично-культурної спадщини України.

Фото з сайту president. gov. ua