Грязі озера Соляного біля міста Гола Пристань, насичені корисними сполуками соди, брому, йоду, хлоридів і гідрокарбонатів, кажуть, не поступалися речовинам Мертвого моря в Ізраїлі. Та тепер вони перетворюються на потрісканий «панцир», оскільки водойма катастрофічно пересихає (на знімку).

Озеро вже показало дно, а там, де вода ще збереглася, її рівень — по литки. Такого на пам’яті тутешніх старожилів ще не бувало!

Після загибелі озера може припинити роботу й санаторій, який використовував його грязі та приносив стабільний дохід до бюджету і забезпечував тутешнім мешканцям робочі місця. Тож місцева влада терміново шукає шляхи порятунку Соляного, яке, до речі, з 2016 року має статус гідрологічного заказника.

Один з варіантів — розчистити замулені свердловини, до яких сюди надходила вода з підземних горизонтів. Але невідомо, що за вода з них піде. Адже звичайна прісна Н2О для специфічної екосистеми Соляного просто не підходить, і може більше нашкодити, ніж допомогти. Тож потрібні попередні дослідження, а на них — гроші, які в жодному з місцевих бюджетів не передбачені.

Фото з відкритих джерел.