Цього разу серед стратегічних об’єктів, які відвідав, була Хмельницька АЕС. Там пройшла нарада керівників НАЕК «Енергоатом», на якій поставили завдання — розробити стратегію розвитку атомної енергетики України. Мова зайшла і про проблеми, які переживає енергетична галузь, і про добудову третього та четвертого енергоблоків ХАЕС. Про відновлення будівництва йдеться не вперше. Однак для цього Кабмін має не тільки забезпечити його фінансування, але й вирішити питання заборгованості станції перед «Енергоатомом».

Під час перебування на Хмельниччині разом з керівництвом області В. Зеленський побував і на об’єктах «Великого будівництва». Зокрема, на ділянці автомобільної дороги Р-48 Кам’янець-Подільський—Сатанів—Війтівці—Білогір’я. Дорогу почали ремонтувати за дорученням Президента, яке він дав під час попереднього приїзду в область у червні. Дорожники планують до кінця сезону завершити ремонт цього тридцятикілометрового відтинку шляху. Для цього є всі можливості. На початку липня уряд виділив 210 мільйонів гривень на проведення поточного середнього ремонту. Тепер ділянка готова на сімдесят відсотків.

Загалом в області нинішнього року планують відремонтувати 217 кілометрів доріг державного значення та 137 кілометрів — місцевого. Президенту розповіли також про реконструкцію відрізку автошляху міжнародного значення М-12 Стрий—Рогатин—Бережани—Тернопіль—Хмельницький—Вінниця—Кропивницький—Знам’янка, який займає в області 96 кілометрів. Ця траса має стати однією з найкращих у країні.

Серед об’єктів «Великого будівництва», які продемонстрували Президенту, була школа в селі Корчик Шепетівського району, яка перетворилась на сучасний комфортний освітній центр. Нині триває ремонт і в Сатанівській загальноосвітній школі І—ІІІ ступенів, яка діє з 1934 року. До оновлення приміщення їдальня мала дуже непривабливий вигляд, дітям не вистачало місць. Та й навчальних кабінетів у школі бракувало. А взимку в приміщенні було холодно. Реконструкція школи практично завершена. Діти вже навчаються у теплих та світлих класах.

В обласному центрі В. Зеленський побував у політехнічному коледжі Національного університету «Львівська політехніка». Там він побачив виставку технічних розробок студентів та викладачів навчального закладу. З-поміж іншого був представлений тренажер для вдосконалення навичок практичного керування автомобілем, який створив студент цього коледжу. У навчальному закладі провели телеміст «Студентство єднає Україну», під час якого хмельничани поспілкувалися з ровесниками з Маріупольського будівельного коледжу. У розмові взяв участь і В. Зеленський. Попри відстань у молодих людей залишаються одні прагнення і бажання, вони є громадянами однієї країни, для якої всі бажають миру та спокою, незалежно від того, живуть вони за кілька кілометрів від лінії розмежування чи за сотні кілометрів від неї.

Хмельницька область.

Фото надано автором.