Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков під час виступу на урочистому пленарному засіданні Сеймаса Литви.
 


Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков і Спікер Сеймаса Литовської Республіки Вікторас Пранцкєтіс.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут

У рамках офіційного візиту до Литовської Республіки Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков провів у місті Вільнюсі зустрічі з керівництвом Литви — Президентом, Спікером та Прем’єр-міністром, Маршалком Сенату Республіки Польща Томашем Гродзьким та поспілкувався з українською громадою Литви.

Голова Верховної Ради України взяв участь в урочистій частині пленарного засідання Сеймаса Литовської Республіки та привітав Литву із 30-річчям відновлення незалежності.

 

Спільне минуле та майбутнє

Під час виступу на пленарному засіданні він провів паралель між прагненням до незалежності українського та литовського народів. «Ми, українці, надзвичайно добре розуміємо, що в сучасному світі обстояти та відновити незалежність країни з тисячолітньою історією було і досі є справжнім викликом. 30 років тому Литва виконала свою історичну місію і захистила найцінніше надбання вільного суспільства — власну незалежну державу», — відзначив глава парламенту.

Під час виступу з трибуни Дмитро Разумков також нагадав про боротьбу України за незалежність, яка через військову агресію ще триває, та про втрати, яких зазнав український народ.

«Де-факто ми й досі боремося за справжню незалежність власної держави, за право обирати свій зовнішньополітичний курс, за право громадян України жити в мирній, заможній, успішній та щасливій країні. До початку цієї боротьби ми не до кінця усвідомлювали те, яку цінність має свобода і як важко доводиться її обстоювати», — підкреслив Голова Верховної Ради України.

Голова парламенту також згадав про постійну підтримку та взаємоповагу України та Литви: у спільних випробуваннях минулого та перед загрозами, які необхідно долати зараз. «Парламентські делегації України та Литви наполегливо працюють у прагненні захистити цінності демократії, верховенства права та прав людини. А неформальна група «Балтік плюс», яка була створена за підтримки Литовської Республіки на теренах Ради Європи, є проявом спільних підходів до протидії викликам та загрозам, які з’являються через порушення принципів міжнародного права та правил мирного співіснування суверенних держав», — зазначив під час промови Дмитро Разумков.

Голова Верховної Ради України висловив повагу до литовського народу, його здобутків та принципової позиції у питаннях національних інтересів.

«Переконаний, що наші держави мають не тільки спільне історичне минуле, але й спільне європейське майбутнє. І тільки разом ми зможемо досягти поставлених цілей. Литва має велике серце, і я безмежно вдячний за те, що в цьому серці я бачу щиру любов до України», — наголосив глава парламенту.

Крім того, Дмитро Разумков разом із представниками Сеймаса Литви взяв участь в урочистому покладанні квітів до Меморіалу полеглим у боротьбі за незалежність Литви на Антакальському цвинтарі та вшанував пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Пандемія не на заваді дружбі

Під час зустрічі зі Спікером Сеймаса Литви Вікторасом Пранцкєтісом Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков привітав Литву із 30-річчям відновлення незалежності.

«Наші держави пройшли великий шлях, щоб стати незалежними. Для нас це не просто слова — Україна дійсно розуміє, що таке боротися за суверенітет та територіальну цілісність, обстоювати свої інтереси і зі зброєю в руках, і на міжнародній арені. Саме тому ми високо цінуємо підтримку Литви в цьому питанні та дякуємо за сталу позицію вашої держави на міжнародних майданчиках», — зазначив Дмитро Разумков.

Голова парламенту України відзначив високу ефективність співпраці України та Литви. «Це і наша спільна робота в міжпарламентських асамблеях, і співпраця в рамках «Балтік плюс» на теренах Ради Європи та ПАРЄ. Цей механізм демонструє ефективність протягом багатьох років, та допомагає обстоювати наші спільні інтереси, демократичні принципи та рухатися уперед, будувати майбутнє, пам’ятаючи про минуле», — наголосив він.

Дмитро Разумков підкреслив, що відносини між Литвою та Україною залишаються дружніми. «Коронавірус вніс зміни в життя і роботу держав та їх парламентів. Це відобразилося на форматі наших відносин, але не відобразилося на їх щирості.

Наші спільні цінності та інтереси, які обстоює і Україна, і Литва, залишаються сталими», — зауважив він.

Голова Верховної Ради окремо подякував Литві за підтримку України в боротьбі за суверенітет та територіальну цілісність.

«Перемир’я на сході України тривало 42 дні, але, на жаль, 6 вересня ми знову мали втрати на фронті. Перед нами стоїть багато викликів, і лише разом ми зможемо все здолати. З огляду на це, я хочу щиро подякувати Литві за допомогу в лікуванні 282 наших військовослужбовців, що постраждали в результаті бойових дій на сході України, а також за підтримку у відновленні школи в Авдіївці. Ми розуміємо, наскільки це непросто для вас і важливо для нас», — зазначив Дмитро Разумков.

Щодо ситуації в Білорусі Голова Верховної Ради наголосив: «Вибори повинні бути чесними та визнаними як всередині держави, так і за її кордонами. Україні принципово, щоб Білорусь була демократичною, вільною та незалежною. На жаль, Україна відчула на собі, до чого можуть призвести події, які ми спостерігаємо сьогодні в Білорусі — сьомий рік поспіль на сході нашої держави триває збройна агресія, є окуповані території на Донбасі та в Криму. Тому я щиро бажаю білоруському народові, щоб їм вдалося не допустити подібного на своїй території».

Голова Верховної Ради також повідомив, що на початку наступного тижня український парламент має розглянути проект заяви щодо подій в Білорусі.

Євроінтеграція залишається незмінною

Під час зустрічі з Маршалком Сенату Республіки Польща Томашем Гродзьким (на знімку) сторони обговорили актуальні питання україно-польського співробітництва. «Переконаний, що взаємодія парламентів наших країн сприятиме розвитку стратегічного партнерства між Україною та Польщею і слугуватиме зміцненню безпеки та стабільності в Європі», — цитує Голову Верховної Ради парламентська прес-служба.

Дмитро Разумков підкреслив, що безпекова ситуація в регіоні вимагає подальшої активної взаємодії парламентських делегацій України та Польщі у рамках міжнародних організацій. Він подякував за багаторічну підтримку України у боротьбі за територіальну цілісність та суверенітет, а також за стійку, незмінну позицію Польщі з цього питання на міжнародній арені.

Голова Верховної Ради також наголосив, що європейська та євроатлантична інтеграція залишаються незмінними зовнішньополітичними пріоритетами України. «Ми маємо хороші міжпарламентські відносини з Польщею, і Україна готова до їх поглиблення, адже міжнародна підтримка допомагає нашій державі стримувати тиск країни-агресора», — зазначив Дмитро Разумков.

Окрім того, глава парламенту підкреслив, що важливим аспектом взаємодії України та Польщі є співпраця з питань енергетичної безпеки. «Ми повинні й надалі займати рішучу позицію щодо будівництва «Північного потоку-2», адже він є реальною загрозою для економічної та політичної стабільності в Європі», — зазначив Дмитро Разумков.

Також під час зустрічі було обговорено ситуацію в Білорусі. «Позиція України вже неодноразово була озвучена: для нас важливо, щоб Білорусь розвивалася як демократична, вільна держава, а її влада була визнана народом Білорусі та іншими країнами. Україна ніколи не втручається у виборчий процес інших держав, але для нас важливо, щоб була обрана легітимна влада. Це питання не лише збереження держави Білорусь, а й стабільності в регіоні», — наголосив Дмитро Разумков.

Інтерес до інвестування в  економіку

Литовські компанії мають інтерес до інвестування в українську економіку, про це йшлося під час зустрічі Дмитра Разумкова із Прем’єр-міністром Литви Саулюсом Сквернялісом. Глава українського парламенту подякував за підтримку України на міжнародній арені та допомогу Литви у боротьбі з коронавірусом.

Сторони обговорили низку важливих питань, зокрема, щодо європейської та євроатлантичної інтеграції України. «Ми вдячні за рішення Литви прийняти Четверту Міжнародну Конференцію з питань реформ в Україні. Враховуючи негативний вплив пандемії, відновлення економіки має стати головним пріоритетом конференції», — зауважив Дмитро Разумков.

Під час зустрічі Голова Верховної Ради України звернув увагу на перспективи розширення торговельно-економічних та інвестиційних можливостей держав, відзначивши, що багато литовських компаній вже активно працюють на нашому ринку, що свідчить про наявність значних перспектив для розвитку двосторонньої економічної співпраці наших держав. «І Україна завжди готова до розширення співпраці», — підкреслив Голова Верховної Ради України.

Окремо Дмитро Разумков подякував пану Саулюсу Сквернялісу за активну допомогу Литви у лікуванні та реабілітації українських військовослужбовців, які постраждали внаслідок бойових дій на сході України, а також у відбудові зруйнованої інфраструктури цього регіону.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.