Фахівці тамтешнього історико-культурного заповідника «Більськ» назвали виготовлений із бетону й пофарбований під бронзу образ на невеликому постаменті «Стражем Гелона». Адже чимало дослідників минувшини вважають, що саме тут понад два з половиною тисячоліття тому існувало досить тривалий час описане батьком історії — Геродотом величне місто скіфів Гелон. Тепер на території городища тривають археологічні дослідження, позначені безліччю знахідок, серед яких траплялися й унікальні, сенсаційні.

Водночас останніми роками за сприяння обласної та місцевої влади почали активно розбудовувати інфраструктуру для туристів, усіх шанувальників сивої давнини. Щоб звабити їх, саме біля згаданого валу започаткували масштабний захід «Гелон-фест». Цьогоріч його через карантинні обмеження скасували, та про ту місцину не забули. Надто з огляду на те, що йдеться про створення музею просто неба. Для нього, крім згаданої скульптури воїна, виготовили вже й величезну копію амфори (уламки такого посуду, що засвідчують широкі торговельні зв’язки скіфів, археологи знаходять на території городища постійно).

Зрештою, скульптури та невеликі споруди на кшталт сторожової вежі тут встановлювали й раніше. Однак їх виготовляли з дерева та інших недовговічних матеріалів.

Тож усе те потерпало не лише від несприятливих для їхнього збереження погодних умов, а й від набігів новітніх вандалів.

Ініціатори появи скульптури скіфського воїна не приховують: обирали матеріал для неї саме з антивандальним ухилом... І зі сподіваннями на те, що цей грізний «Страж Гелона» оберігатиме не лише пам’ять тисячоліть, а й відтворені сучасниками матеріальні свідчення нашої історії. Та відганятиме від них тих, хто приїздить сюди з брудними помислами і руками.

Полтавська область.

Фото з сайту історико-культурного заповідника «Більськ».