Ярослав Железняк, Сергій Соболєв, Олександр Корнієнко, Василь Мокан, Руслан Стефанчук.
 


Юрій Бойко, Ірина Геращенко, Тарас Батенко, Павло Бакунець.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Нинішній пленарний тиждень буде досить напруженим. Головне питання — представлення урядом проекту Державного бюджету України на 2021 рік, що має відбутися у п’ятницю, 18 вересня. Також народні депутати хочуть напрацювати зміни до Регламенту, щоб не зупинився законодавчий процес у зв’язку зі збільшенням захворюваності на COVID-19. Розслаблятися, на жаль, ще зарано, адже у парламенті є нові випадки захворювань.

На початку Погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламенських комітетів Голова Верховної Ради Дмитро Разумков поінформував про своє відрядження на минулому тижні до Литовської Республіки, зустрічі з керівництвом Литви та з Маршалком Сенату Польщі Томашем Гродзьким.

«Ці країни засвідчують свою підтримку руху України у європейському напрямку і ті спільні ініціативи і цінності, які ми обстоюємо на міжнародній арені, і боротьбу за територіальну цілісність України», — наголосив Дмитро Разумков, зауваживши, що у міжпарламентській співпраці є багато питань, які потрібно поновлювати, переходячи в більш активний режим після завершення пандемії коронавірусу.

Поберегти себе і людей

Глава парламенту нагадав, що минулого тижня в Україні, на жаль, перетнули межу в три тисячі нових захворювань на добу. Д. Разумков звернувся до керівників фракцій і груп більш виважено ставитися до карантинного режиму і під час роботи в парламенті, й під час спілкування з виборцями. За його словами, є нові випадки захворювання і серед народних депутатів України. А оскільки Київ перейшов у помаранчеву зону, то з огляду на це Голова Верховної Ради доручив парламентському апарату забезпечити роботу максимально ефективно, мінімально залучаючи на робочі місця лише ту кількість працівників, які необхідні для забезпечення роботи Верховної Ради, закликав «поберегти людей і себе», забезпечити безпеку і депутатам, і працівникам апарату.

Законодавчий процес має стати ще ефективнішим

Дмитро Разумков доручив профільному парламентському комітету — з питань бюджету — розглянути внесений урядом законопроект про Держбюджет-2021, як тільки він надійде до Верховної Ради, щоб у п’ятницю, 18 вересня, це питання розглянули у сесійній залі.

Глава парламенту нагадав, що 15 липня профільний парламентський комітет доручив Міністерству освіти України до 2 вересня розробити Концепцію підвищення оплати праці вчителям, однак її так і не було представлено і депутати не мали змоги з нею ознайомитися. Зважаючи на початок навчального року і непросту ситуацію у зв’язку із коронавірусом, Д. Разумков запропонував заслухати під час Години запитань до уряду виконувача обов’язків міністра освіти Сергія Шкарлета щодо роботи шкіл під час карантину та наскільки ефективно працює віддалена система освіти. Також на Годину запитань до уряду вирішили запросити віце-прем’єра Олексія Рєзнікова для інформування бачення подальшого руху в напрямку перемовин у рамках тристоронньої контактної групи. Зрештою, депутати вирішили під час Години запитань до уряду заслухати спершу інформацію О. Рєзнікова, а опісля надати С. Шкарлету 20 хвилин для відповідей на запитання народних депутатів.

На пропозицію глави парламенту нинішнього пленарного тижня народні депутати знову працюватимуть у вівторок та четвер у пленарному режимі до 15-ї години з перервою з 12.00 до 12.30, а в п’ятницю перенесли оголошення запитів та «Різне» на кінець дня.

Голова Верховної Ради нагадав, що до 15 жовтня депутатські фракції та групи можуть подати свої пропозиції до проекту закону «Про опозицію».

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук, як очільник робочої групи з опрацювання законопроекту «Про опозицію», також закликав депутатів знайти час і подати свої пропозиції до цього документа, а також пропозиції щодо роботи Верховної Ради у разі посилення карантину з коронавірусу. Він також наголосив на необхідності впровадження системи моніторингу за законодавчою діяльністю Верховної Ради.

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк відзначила ключову роль парламенту в зовнішній політиці країни і закликала негайно ухвалити Заяву про ситуацію у Республіці Білорусь. Парламентарка також висловила занепокоєння ситуацією у країні у зв’язку із захворюванням на коронавірус, наголосила на необхідності збільшення кількості безоплатних тестувань та ретельнішого дотримання карантинних заходів у Верховній Раді.

Домашні завдання на майбутнє

Під час виступів від депутатських фракцій і груп перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко звернув увагу на низку важливих законів, які є «домашнім завданням» перед європейськими партнерами і спрямовані на розвиток вітчизняної економіки — це законопроекти про водний транспорт, про електронні комунікації, адже ці сфери наразі регулюються старими законодавчими актами і їх необхідно привести у відповідність до європейського законодавства.

Крім того, чекають розгляду законопроекти щодо місцевого самоврядування (про розподіл видатків між бюджетами), законопроекти, спрямовані на подолання економічних наслідків від коронавірусу (про підтримку галузей культури та креативних індустрій).

Співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко заявив, що головне завдання перед суспільством — втримати перемир’я на Донбасі, коли не стріляють і не вбивають людей. Політик також привернув увагу до проблем з питною водою у деяких містах на Донбасі, потребу якнайшвидшого відновлення водогону, який постачає питну воду.

Фракція «Європейська солідарність» наполягає на створенні у парламенті ТСК щодо «вагнерівців» — заявила співголова фракції Ірина Геращенко. Під стінами парламенту відбувся мітинг з такими ж вимогами. Парламентарка також виступила з вимогою змінити склад від України тристоронньої контактної групи, провести закрите засідання парламенту за участю Президента України, прийняти закони про статус заручників, політв’язнів і полонених, про страхування медиків від COVID-19 і повернення до Фонду боротьби з коронавірусом коштів, які з нього було виведено.

Заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв висловив думку, що Президент України має вже зараз виступити у парламенті з доповіддю про внутрішню та зовнішню політику України із урахуванням ситуації із захворюванням на коронавірус. На думку депутата, Україні варто прислухатися до порад ВОЗ і шведського досвіду — забезпечити обмеження і захист для осіб із групи ризику — людей літнього віку, з надмірною вагою, цукровим діабетом, аутоімунними захворюваннями тощо. А також проводити безкоштовне тестування громадян, адже нині більшість тестувань проводиться коштом людей. «Це обов’язок нашої і кожної держави», — підкреслив С. Соболєв.

Заступник голови фракції «Голос» Ярослав Железняк підтримав пропозицію Дмитра Разумкова — викликати до парламенту О. Рєзнікова для пояснення, що насправді відбувається у ТКГ, і як туди потрапляють делегати. Щодо намірів деяких політичних сил змінити постанови про проведення місцевих виборів Я. Железняк відреагував так: «Нехай збираються в Держдумі і там щось змінюють. А в українському парламенті цього не буде. Ми не дамо».

«Пріоритетом держави мають стати освіта, медицина і наука, — наголосив Тарас Батенко (ДГ «За майбутнє»). — Якщо нація не освічена, не здорова і немає наукових проривів, то ми відстанемо від усього світу». Він також порушив питання гідних зарплат педагогам і лікарям, виділення коштів на забезпечення засобами індивідуального захисту в дитсадках, школах і вишах, запровадження обов’язкового страхування за рахунок держави для лікарів і вчителів.

Людей на місцях турбують питання розвитку регіонів, парламент має якомога швидше визначити повноваження райрад, управління майном і землями, яке належало громадам до їх укрупнення, зауважив Павло Бакунець (ДГ «Довіра»).

«Голос України» буде на передовій

Під час виступів від парламентських комітетів голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак навів дані про захворюваність на коронавірус серед учителів та учнів шкіл та забезпечення навчальних закладів засобами індивідуального захисту. Він також повідомив, що під час перебування на Донбасі бійці ООС ЗСУ розповіли йому, що до них наразі надходить три тисячі примірників парламентської газети «Голос України». І звернулися з проханням збільшити надходження «Голосу України» до 5 тисяч примірників, щоб військовослужбовці мали змогу орієнтуватися у подіях в державі та в парламенті. Голова Верховної Ради Дмитро Разумков доручив парламентському апарату опрацювати це питання під час підготовки проекту Держбюджету.

Голова Комітету з питань свободи слова Нестор Шуфрич назвав неприпустимим тиск на деякі телеканали, закликав правоохоронні органи належно розслідувати всі напади на журналістів. Він повідомив, що 9 грудня у Верховній Раді відбудуться парламентські слухання щодо свободи слова в Україні.

Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський нагадав, що до кінця доби завершується подання кандидатур до складу конкурсної комісії з обрання керівника САП. А 17 вересня у комітеті відбудуться громадські слухання щодо діяльності ДБР.

Голова Комітету з питань молоді та спорту Андрій Кожем’якін закликав розробити і ухвалити зміни до Регламенту на той випадок, якщо набере обертів поширення захворювань на коронавірус, щоб усі парламентські комітети могли перейти до роботи в онлайн-режимі й не зупинився законодавчий процес.