А згодом до них приєдналися ще дві: у 2019-му Іваннівська, а цьогоріч — Малосадівська.

— Привільне, Черешнівка, Дубрівка, Панталія, Молодаво-1, Молодаво-2, Молодаво-3, Івання, Бортниця, Зелене, Кривуха, Кліщиха, Малі Сади, Великі Сади, Придорожне, Лебедянка, — перераховує і дає характеристику кожному селу голова

Привільненської ОТГ Юрій Момотюк (на знімку). Скажімо, про Лебедянку каже, що це, на жаль, село без жителів... Відчувається, що голова громади, як добрий господар, знає проблеми кожного населеного пункту і намагається разом з депутатським корпусом та за підтримки населення їх вирішувати.

Нещодавно у Привільному відкрився Центр надання адмінпослуг — людям не потрібно їхати до райцентру, пункт офіцера поліції громади.

Населені пункти ОТГ охайні, доглянуті. В цьому заслуга й створеного з нуля комунального підприємства «Господар».

— Воно працює більше двох років — ремонтує дороги, об’єкти, обслуговує вуличне освітлення, вивозить сміття, зрізує сухі дерева, косить траву... Для «Господаря» придбали трактор з різним додатковим обладнанням, щоб він міг надавати платні сільськогосподарські послуги населенню, вантажний мікроавтобус, екскаватор, асенізаторну машину, ротор та лопату для прибирання снігу, подрібнювач гілок... Працівники на послугах населенню заробляють собі кошти на зарплату, решту потреб покриває сільський бюджет. При КП відкрилась перукарня, яка обслуговує людей у Привільному, Бортниці, а до кінця місяця — ще й в Іванні.

Щодо бюджету ОТГ, то він становить 42 мільйони гривень, із них 18 мільйонів — власні доходи, які формуються за рахунок сплати ПДФО, акцизу (на території ОТГ є сім АЗС), земельного та єдиного податків.

— На території нашої ОТГ є великі агрофірми «Укрлендфермінг», «Агрокласік», «Дубноколос», «ДАК», які обробляють орендовані паї, — розповідає Юрій Момотюк. — Для ОТГ наявність таких інвесторів — це і робочі місця, і сплата ПДФО, це і соціальний пакет — 100 гривень щороку до місцевого бюджету за кожен гектар оброблюваної площі. Відтак разом із фермерськими бюджет отримує до півмільйона гривень.

До речі, на території ОТГ розвинене фермерство — майже двадцять фермерських господарств, які обробляють від 20 до 50 гектарів, але є й великі фермери, як, скажімо Петро Гуменюк, який разом із синами обробляє 900 гектарів сільгоспугідь.

Певний резерв поповнення бюджету ОТГ її голова Юрій Момотюк побачив в інвентаризації переданих поза межами населених пунктів земель. Право на їх оренду виборювали на аукціоні охочі фермери. Бюджет разово отримав до 10 тисяч гривень за гектар оренди. У такий спосіб місцеві фермери отримали в оренду 100 гектарів, виставлених на аукціон, а місцевий бюджет за це отримав майже мільйон гривень.

— Найближчим часом виставимо на аукціон ще сто гектарів, — прокоментував Юрій Момотюк.

Старання поповнювати бюджет ОТГ цілком виправдане. Адже кошти об’єднаній громаді потрібні для того, щоб утримувати чотири дитсадки, п’ять шкіл, заклади культури, бібліотеки, дві амбулаторії, шість ФАПів. До речі, придбали власним коштом хоч не нові, але в хорошому стані три шкільні автобуси. А ще ж ОТГ утримує добровільну пожежну дружину. ГУ ДСНС у Рівненській області передало селу пожежний автомобіль, який відремонтували і тепер він служить громаді. У штаті — чотири пожежних, решта вісім працюють на добровільних засадах.

Голова Привільненської ОТГ Юрій Момотюк розповів, що мешканці сіл спеціалізуються на вирощуванні суниць, полуниць, малини. Нещодавно заклали плантацію фундука у кілька гектарів. А біля села Бортниця успішно працює і розвивається равликова ферма. За рік роботи, каже Юрій Момотюк, вона увійшла в десятку найбільших виробників равликів в Україні. «Хочуть розвиватися — створимо їм для цього умови», — пообіцяв голова ОТГ, який бачить у тому ще й зиск для об’єднаної громади — збільшення ПДФО, кількості працівників, оскільки власники ферми хочуть організувати ще й переробне підприємство з іноземними інвестиціями, де буде робота майже для 80 місцевих мешканців.

— Територія нашої ОТГ — справжній рай для інвесторів, — каже Юрій Момотюк і аргументує: — Ми зарезервували під індустріальний парк 42 гектари і тепер оформлюємо все це документально. Хочемо підтягнути сюди комунікації, виконати інші потрібні роботи, в чому розраховуємо на фінансову підтримку Державного фонду регіонального розвитку. А ще на території ОТГ залишились господарські двори збанкрутілих підприємств, скажімо, колишньої ПМК. Це фактично промислові бази, які, на мою думку, можуть зацікавити серйозних інвесторів, так само, як індустріальний парк. Адже наша ОТГ має гарне транспортне сполучення — через неї проходять дві жваві траси: Київ — Чоп та Чернівці — Брест. До Дубна від нас сім, до Рівного — 30 кілометрів. Так що запрошуємо потенційних інвесторів, яким обіцяємо всіляке сприяння. А ще ми відвели 30 гектарів під сонячні або вітрові станції і в пошуку інвесторів.

Одне слово, голова Привільненської ОТГ Юрій Момотюк реалізував і має намір реалізовувати й надалі разом з депутатами, мешканцями чимало задумів, аби громада розвивалась. Потенціал для цього є.

Фото надано автором.