Подача газу до європейських країн забезпечується в штатному режимі й у тих об’ємах, які заявлені. Про це повідомляє Міністерство енергетики на своїй сторінці в Фейсбуці.

Прорив газогону високого тиску «Уренгой — Помари — Ужгород» стався в ніч на 15 вересня у Києво-Святошинському районі Київській області біля населеного пункту Чабани. Цей газогін прокачує блакитне паливо до Євросоюзу.

У результаті стався потужний викид газу у довкілля. Про це повідомляє прес-служба Чабанівської сільської ради. Місцеві мешканці у соцмережах також повідомляли, що чули сильний гул. У найближчих населених пунктах тоді зникло енергопостачання.

Тим часом, як повідомила прес-служба ДСНС, розгерметизація магістрального газогону високого тиску діаметром 1020 мм сталася 15 вересня приблизно о 00.20, подачу газу до газопроводу було перекрито о 01.10. Жертв і постраждалих внаслідок цього інциденту немає. На місці події встановлена заглушка, вихід газу припинено. Тривають ремонтні роботи. До ліквідації аварії залучали 57 осіб та 18 одиниць техніки, з них від ДСНС — 21 рятувальник та 5 одиниць техніки. За попередніми оцінками, на відновлення цілковитого функціонування магістралі потрібно 2—3 дні.

Пізніше стало відомо, що правоохоронці відкрили кримінальне провадження через прорив газогону біля Чабанів. Справу порушили за статтею про пошкодження об’єктів магістральних газогонів.