Про це заявили в Міністерстві закордонних справ.

«Констатуємо той факт, що під приводом «гуманітарної потреби» російській окупаційній владі в Криму не вистачає води на прискорений розвиток військових об’єктів та підприємств військово-промислового комплексу. Очевидним є і той факт, що потреба у водних ресурсах зростає на тлі колонізації півострова — стрімкого зростання населення в рамках цілеспрямованої політики заміни демографічного складу Криму. Такі дії держави-окупанта є воєнним злочином. Їхня мета — заселення українських територій громадянами РФ, які є лояльними до експансивної політики своєї держави та, таким чином, здійснення закріплення незаконної окупації», — зазначається в коментарі МЗС України.

Окрім того, дипломати нагадують, що злочинами проти людяності та воєнними злочинами є вбивства, насильницькі зникнення, катування, посягання на людську гідність тощо, вчинені проти громадян України в тимчасово окупованому Криму. Ці злочини є предметом кримінальних проваджень в Україні, вивчаються Офісом Прокурора Міжнародного кримінального суду в межах попереднього вивчення ситуації в Україні. Засуджуються вони й міжнародним співтовариством, зокрема в щорічних резолюціях Генеральної асамблеї.

Водночас у МЗС підкреслюють, що забезпечення водою населення тимчасово окупованого Криму (як і іншими ресурсами, продуктами харчування та медичними матеріалами) — це обов’язок держави-окупанта — Російської Федерації. Така вимога міститься в Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року.

У МЗС вказують, що будь-які заяви про нібито порушення норм міжнародного права Україною у зв’язку з припиненням водопостачання є нікчемними з точки зору міжнародного права і, очевидно, мають на меті «призначити винного» за витрати, які має РФ уже сьомий рік внаслідок незаконної окупації Криму та розгортання масштабної мілітаризації півострова.