Під час 45-ї сесії Ради ООН з прав людини (Женева) держави-члени ООН у Спільній заяві щодо Криму закликали Росію як державу-окупанта дотримуватись своїх зобов’язань згідно з міжнародним гуманітарним правом, гарантувати права і свободи людини, неухильно виконувати резолюції Генеральної асамблеї ООН щодо територіальної цілісності України та стану з правами людини в АР Крим та місті Севастополь.

Як інформує прес-служба МЗС України, окремо в заяві наголошено на необхідності виконання Російською Федерацією наказу Міжнародного суду ООН щодо скасування заборони Меджлісу як представницького органу кримськотатарського народу та забезпечення умов для викладання української мови на півострові. Держави-члени ООН також вимагають від держави-окупанта невідкладно забезпечити повний і безперешкодний доступ на територію АР Крим та міста Севастополя для міжнародних моніторингових місій, як це зазначено в резолюціях ГА ООН 71/205, 72/190, 73/263 та 74/168.

Отже, міжнародне співтовариство ще раз підтвердило непорушну підтримку суверенітету, територіальної цілісності та непорушності кордонів України, засудило порушення Росією прав людини та міжнародного гуманітарного права на окупованому півострові.