Отже, починаючи з 1 липня 2020 року, коли офіційно з’явилася така можливість, змінили або визначили свою виборчу адресу 98 286 виборців (станом на 18-ту годину 11 вересня), в тому числі в режимі онлайн 41 118 виборців. На опрацюванні у відділах ведення ДРВ залишається ще майже 2 000 заяв виборців.

Найбільша кількість виборців, які скористалися цим правом, у таких регіонах:

— Київська область — 23 620 виборців;
— місто Київ — 15 332 виборця;
— Одеська область — 9 333 виборця;
— Львівська область — 7 134 виборця.

Варто також зазначити, що за останній день до дати закінчення можливості змінити (визначити) виборчу адресу до відділів ведення ДРВ було подано 19 779 заяв, що становило 19 відсотків від загальної кількості поданих заяв виборців щодо зміни (визначення) виборчої адреси на місцевих виборах.

Зазначені процедури було застосовано вперше в історії національних виборів, зокрема місцевих. Вони стали можливі завдяки прийнятому Верховною Радою України Виборчому кодексу, внесенню змін до Закону України «Про Державний реєстр виборців» та ухвалених Центральною виборчою комісією відповідних документів, які набули чинності з 1 липня 2020 року. А саме:

— Порядку розгляду звернення виборця щодо зміни виборчої адреси відповідно до частини третьої статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців» (затверджений постановою ЦВК від 18 травня 2020 року № 88);

— Порядку визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання (затверджений постановою ЦВК від 11 червня 2020 року № 103).

Нагадаємо, що відповідно до цих Порядків заяву про зміну (визначення) виборчої адреси можна подавати в міжвиборчий період та лише в перші п’ять днів виборчого процесу. Окрім того, з новою заявою виборець може звернутися не раніше, ніж через рік після останньої зміни виборчої адреси такого виборця.

Завдяки вказаним процедурам можливість брати участь у голосуванні на місцевих виборах отримали внутрішньо переміщені особи, трудові мігранти, інші виборці, які з певних причин вимушені проживати не за місцем своєї реєстрації або не мають зареєстрованого місця проживання.

Відділ взаємодії із ЗМІ секретаріату Комісії.