Ботаніки відносять ці велетенські плоди до ягід. Ми ж звично називаємо баштанну культуру овочем. Користь від споживання від того не змінюється.

Звичні гарбузові каші, солодкі й пряні запіканки, пюре та соки із цих плодів можна урізноманітнити й кондитерськими виробами. Для цього підійдуть свіжонарізані скибки, консервовані, заморожені та навіть висушені.

Трохи про сушіння. Технологія така ж, як і при сушінні яблук та інших плодів, — у печах та електросушарках. Перед приготуванням страв гарбузові скибки треба розмочити. Так само — при випіканні здоби.

При консервуванні гарбузів можна додавати до банки аличу. Якщо жовта — за ароматом і виглядом скибочки вийдуть подібними до ананасу. Червона ж додає консервації своєї цікавої нотки.

Отож підготовленим скибкам гарбузів (свіжим, сушеним чи консервованим) даємо стекти від соку. Можна промокнути паперовим рушничком. Готуємо пісочне тісто. Для цього три склянки просіяного борошна змішуємо із розпушувачем, ванільним цукром. Додаємо будь-який жир: масло, маргарин, олію в еквіваленті 100 мл, стільки ж — сметани чи кефіру. Три жовтки збиваємо зі 100 г цукру-піску.

Замішуємо тісто. За бажання можна приготувати його тугішим чи легшим. На застелену пергаментом і злегка змащену олією форму викладаємо тісто. На нього — підготовлені скибки гарбузів. Зверху — збиті на круту піну зі 100 г цукру три білки.

Випікаємо до рум’яної скоринки. Готовність перевіряємо зубочисткою чи сірником.

Можна додати скибки гарбуза безпосередньо до тіста, а також прикрасити готові вироби консервованими чи свіжозвареними в цукрі та охолодженими. За такою оздобою одразу анонсуєте десерт.

Фото автора.