Жителька Водяного Зоя Краля та працівники Аварійно-рятувального загону спеціального призначення ДСНС України в Донецькій області Денис Ольховий, Антон Гайтан, Владислав Потрісов, Михайло Орлов, Олексій Мельниченко.

 


Під час проведення аварійно-рятувальних робіт.

Що це? Аварійно-рятувальний загін спеціального призначення ДСНС України в Донецькій області проводить роботи (на знімку). Загін з Маріуполя складається з 12 рятувальників і 3 одиниць техніки. Тут працюють семеро осіб і кран-люлька.

Підходимо до цього дива.

Рятувальник Владислав Потрісов розповідає, що їхнє основне завдання — покрівельні роботи, адже попереду зима, треба, щоб не протікало, щоб було все добре у людей. «Усі ми добровільно сюди приїхали, хоч тут недалеко на пагорбі — ворожі позиції. Але наша робота — допомагати людям», — каже Владислав.

Інший рятувальник Антон Гайтан розповідає, що це четвертий будинок у цьому році, який вони ремонтують. Працювали у Бердянському, Лебединському, Чермалику цього року й минулого. Ще в цьому селі є будинок, де рятувальники встановлять двері і вікна.

Господиня будинку, весела бабуся Зоя Краля, розповідає, що її попередили, що приїдуть хлопці з ДСНС. «Я їх чекала. Все мені зробили. Чотири дні вже тут у мене працюють. Дах перекрили, це було їхнє завдання. А так вони мені й дрова попиляли і склали, сміття вивезли, душ відремонтували, двері в сарай поставили, ворота приварили. Молодці!!! Я — оптимістка, і думаю, що все налагодиться, настане мир і все буде добре. Зараз у селі живуть дев’ять чоловік. Нещодавно повернувся сусід, ремонтує свій будинок. Чула, що дачники ще приїздили, ремонтували свої будинки. Якщо нашим людям дозволять, вони сюди повернуться, як птахи прилетять», — каже Зоя Миколаївна.

Керівник Військово-цивільної адміністрації сіл Водяне, Комінтернове і Заїченко Микола Земляний розповідає, що в рамках програми Донецької ОДА з відновлення будівель вони завозять з Держрезерву матеріали на постраждалі під час бойових дій обійстя, а працівники ДСНС їх відновлюють. Є спеціальна інструкція, який будинок ремонтувати. Бачать пошкодження, роблять фото, складають дефектну відомість і її на основі завозять будматеріали.

Микола Дмитрович каже, що, хоч Комінтернове і Заїченко й окуповані, але він має зв’язок з тими жителями. Раніше приїздили через КПП «Пищевик». «Ми їм надавали допомогу через благодійні організації, завозили продуктові набори. Зараз це все зупинилося, тому що у зв’язку з пандемією коронавірусу пропускний пункт не працює. Мені періодично телефонують жителі і запитують: «Хлопці, коли ви нас заберете?». Вони чекають. Я працюю з березня, вважаю, що навів тут лад. На нашій території завозяться продуктові й гігієнічні набори, тверде паливо. На окупованій території, на жаль, ми не можемо нічим допомогти мешканцям. Але сподіваємося, що, можливо, буде якесь розведення військ і ми зможемо дістатися до людей. У мене є точні дані, що там для жителів нічого не робиться. Село Комінтернове велике, воно, як і Широкине, повністю розбите. Будинок культури, лікарня, школа зруйновані. Там живуть майже 120 осіб. Усі, хто з дітьми, виїхали звідти, навчання немає, допомоги немає, туди майже не доїжджають. Люди кинуті напризволяще. У нас є можливість їм допомогти, і ми цього чекаємо», — розповідає керівник ВЦА Микола Земляний.

Жителька Водяного Зоя Краля та працівники Аварійно-рятувального загону спеціального призначення ДСНС України в Донецькій області Денис Ольховий, Антон Гайтан, Владислав Потрісов, Михайло Орлов, Олексій Мельниченко.



Фото Олександра КЛИМЕНКА.