На Поліссі дуже важко знайти роботу, особливо у селах. Тому кожен виживає як може. Є й такі, що з лісу. Навіть у неділю йдуть туди, а потім зібрані гриби, брусниці, чорниці несуть продавати на трасу.

Такі міні-базарчики є здебільшого на обочинах траси біля села Федорівка та селища Клесів. Ось і пенсіонер Микола Мельник (на знімку) із Федорівки пропонує лисички по 60 гривень за літр, відерце білих грибів (всі один в один) за 250 гривень та вирощену на своєму обійсті малину по 40 гривень за літрову банку. Від сонця ховається під тінь дерев і розповідає:

— А хіба б я стояв тут, якби вистачало коштів. Сім чоловік живе на мою пенсію 2 700 гривень. Сини перебиваються тимчасовими заробітками, але останнім часом знайти і їх не щастить. Великі надії покладали на те, що почнуть втілювати закон про видобуток бурштину. Ми тоді стежили за його прийняттям у парламенті всією сім’єю біля телевізора. Сподівалися, що нам, місцевим, дадуть в оренду якусь ділянку під цю мету, але біля села продали на аукціоні право розробляти її для видобутку бурштину. Ті товстосуми, що купили (ми навіть не знаємо хто), огородили її, стережуть охоронці з автоматами... А що там діється за парканом, ніхто з місцевих не знає. На роботу людей не запрошують. Так що наші надії та мрії, що легалізація видобутку бурштину дасть місцевим роботу, поки не справджуються. Поживемо-побачимо... — задумався. — А поки що виживаємо з лісу. Пройшли дощі, і з’явилися перші білі гриби. Але якщо спека ще протримається, то їх не буде...

На трасі поблизу села Немовичі цього-таки Сарненського району проїжджим пропонує гриби лисички восьмирічна Віка (на знімку ліворуч), доки мама відпочиває. Дівчинка каже, що напросилась у ліс із мамою по гриби, бо вдома сидіти нудно, а тут — свіже повітря.

Підійшла мама Віки пані Марія. Каже, що в ліс погнали нестатки. У березні її скоротили на роботі, зареєструвалась у центрі зайнятості. Але прожити за допомогу по безробіттю дуже проблематично. Зараз вони тут, бо треба дітям ще багато чого до школи придбати, їх у неї двоє. Сподіваються продати гриби, а виручені кошти витратити на придбання найнеобхіднішого дітям-школярам.

Фото автора.