Їх румунський уряд закупив у США для зміцнення своєї ППО. Як повідомляє прес-служба уряду Румунії, на цю важливу для країни подію, відклавши всі справи, приїхав прем'єр-міністр Людовик Орбан.

"Я щасливий бути присутнім під час історичного моменту, коли на територію Румунії надійшла перша система сучасних ракет Patriot. Узявши їх на озброєння, Румунія чітко дала зрозуміти - вона є надійним членом НАТО, готова розвивати стратегічне партнерство зі США та партнерами по ЄС", - зазначив прем'єр-міністр у своєму виступі. За його словами, отримавши ЗРК Patriot, Румунія опинилася в більшій безпеці. Румунські ЗМІ, розповідаючи про цю подію, підкреслюють, що з усіх країн Альянсу Румунія найближче до Кримського півострова, який російська влада після анексії в України перетворили на потужний наступальний плацдарм. Адже від агресора, озброєного до зубів, можна чекати будь-яких несподіванок.

Перший ЗРК Patriot, який укомплектовано радіолокаційною станцією для виявлення повітряних, морських і наземних об'єктів, здатною визначати швидкість їх польоту і віддаленість від цілі, командним пунктом, пусковою установкою, комплектом керованих ракет Patriot і протиракет, використовуватиметься для навчання особового складу спеціально сформованого 2019 року зенітного ракетного полку. До кінця 2022-го Румунія отримає від США ще три ЗРК Patriot, які надійдуть у розпорядження цього полку. Ще три комплекси, які американські корпорації Raytheon і Lockheed Martin обіцяють надати в 2024-2026 роках, надійдуть на озброєння сухопутних військ Румунії.

Придбання семи зенітних ракетних комплексів Patriot коштуватиме Румунії 3,9 мільярда доларів. На базі Капу-Мідія прем'єр-міністр Румунії повідомив, що в плани уряду входить і придбання в США шести сучасних винищувачів F-16.

Фото: defence-ua.com