Із глибоким сумом сприйняв звістку про передчасну смерть видатного українського правника, доктора юридичних наук, професора, академіка Національної академії правових наук України, заслуженого юриста України, народного депутата п’ятого і шостого скликань

Дмитра Микитовича ПРИТИКИ.

Відійшла у вічність яскрава Особистість, один з фундаторів судової системи незалежної України, досвідчений державний діяч, справжній патріот своєї країни.
Від імені Верховної Ради України висловлюю щирі співчуття родині, близьким та колегам Дмитра Микитовича.
Світла пам’ять про Дмитра Притику назавжди збережеться в серцях усіх, хто його знав і любив.

Голова Верховної Ради України Дмитро РАЗУМКОВ.

***

Комітет Верховної Ради України з питань правової політики висловлює щирі співчуття рідним та близьким з приводу смерті

Дмитра Микитовича Притики

 — Голови Вищого господарського суду України, доктора юридичних наук, професора, академіка Національної академії правових наук, заслуженого юриста України, народного депутата України п’ятого і шостого скликань.

***

17 вересня 2020 року на 79-му році пішов із життя перший Голова Вищого арбітражного суду України (1991—2001), Голова Вищого господарського суду України (2001—2006), академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, народний депутат України п’ятого і шостого скликань

ДМИТРО МИКИТОВИЧ ПРИТИКА.

Дмитро Микитович стояв біля витоків становлення судової влади незалежної України, був одним з основоположників арбітражного (господарського) судочинства, ініціатором виведення системи державного арбітражу з підпорядкування виконавчої влади та створення єдиної самостійної системи арбітражних судів, входив до Конституційної комісії та робочої групи з розробки Конституції України (1996). Він є автором і співавтором низки законодавчих актів, наукових праць, монографій і навчальних посібників.

Його заслуги відзначені численними державними та міжнародними відзнаками і нагородами.

Колектив Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду висловлює глибоке співчуття рідним та близьким Дмитра Микитовича.

Вічна і світла пам’ять Дмитру Микитовичу Притиці.

***

Дмитро Микитович Притика завжди був активною, свідомою людиною, людиною-патріотом. Його особистий внесок у розвиток і становлення судової гілки влади і господарської юрисдикції важко переоцінити.

Він був одним з ініціаторів створення єдиної самостійної системи арбітражних судів, одним з авторів ключових законів, які створили сучасну систему правосуддя в Україні.

Основною метою його діяльності як Голови Вищого господарського суду України, депутата Верховної Ради України було створення європейської моделі господарського судочинства, забезпечення захисту прав громадян та суб’єктів підприємницької діяльності, дотримання основоположного принципу верховенства права.

Як керівника його відрізняли людяність та уважність до всіх своїх колег. Він був людиною з відкритою душею, людиною з великої літери.

Колеги-судді господарських судів висловлюють співчуття всій родині Дмитра Микитовича у зв’язку з його втратою.

Ми завжди будемо пишатися тим, що працювали разом з Дмитром Микитовичем.

Вічна і світла йому пам’ять, він назавжди залишиться в наших серцях.

Судді господарських судів України Г. Кравчук, М. Новіков, А. Осетинський, В. Москаленко, Т. Добролюбова, Т. Гоголь,  О. Подоляк, Є. Першиков, В. Овечкін, В. Божок, Є. Чернов, С. Шевчук.