У свої 35 Інна Довбиш — керівник чотирьох сільгосппідприємств, три з яких на Новоукраїнщині: ТОВ «Колос» — на території Рівнянської сільради, ТОВ «Фенікс» — Ганнівська ОТГ, ТОВ «Воронівське» — Новоукраїнська ОТГ та ТОВ «Кік-Агро» — Компаніївський район.

Інна Володимирівна — магістр агрономії, має дві вищі освіти: агрономічну і економічну. Ще за одним фахом вона — фінансист. Тривалий час працювала в одній з провідних компаній України з продажу сільгосптехніки. Виросла в родині керівників.

Дідусь, батько, брат мають неабиякий досвід керівної роботи.

Сумлінно працювати заради поставленої мети

«З 20 років я вже відчула, що таке нести особисту відповідальність за доручену справу, за колектив, як працювати на перспективу, тому що вже тоді очолила відділення «Приватбанку». Батьки навчили мене поважати людей, цінувати працьовитість, любити рідну землю і сумлінно працювати заради поставленої мети. Вважаю, що шлях до успіху — це самодисципліна і цілеспрямованість. Якщо ти вмієш організувати роботу, люди дивляться на тебе і беруть приклад.

Найважче — коли виникають нестандартні ситуації, що потребують мудрого виваженого рішення, на яке, як я розумію, здатні люди з великим багажем професійних знань, життєвої мудрості. Та знаю головне: ніколи не варто опускати рук, завжди потрібно рухатись вперед. Не напролом. Часом — із холодним розрахунком, інколи — після тривалих переживань, але, врешті-решт, виважено, спокійно...

З часом зрозуміла, що керувати господарством — це не означає лише вникати у виробничий процес. Є ще й людські проблеми, від яких просто не можу і не маю права відмежуватись. І це набагато складніше, ніж сіяти і збирати врожай».

Інна Володимирівна переконана, що в роботі не може бути шаблонів, як і аксіом успішного господарювання. Можна бути добрим для людей, мати гарний колектив, сучасну техніку, непогане матеріальне забезпечення, і все нібито робити правильно, але... Багато чого потрібно відчувати на інтуїтивному рівні.

Вірити в себе і людей

«Є такий вислів: мати чуйку. Щоб прийняти правильне рішення — потрібно відчувати. І це не лише про велике, як то — про людей, обставини, ситуації, про прийняття рішень під час виробничого процесу, а й про інше. Назвіть це везінням, інтуїцією чи ще якось. Наприклад, сіяли торік соняшник. Погода кликала в поле, здавалось: раніше посієш — раніше збереш. Але було якесь відчуття, що не треба поспішати. Посіяли пізніше і... не помилились — соняшник нас порадував. І так — багато в чому», — розповідає Інна Довбиш, яка під час жнив завжди в полі. Спостерігає, як працює техніка, аналізує, чому виникають втрати, щоб у подальшому не допускати помилок, усувати проблеми в самому їх зародку.

Керівник переконана: потрібно бути не лише закоханим у власну справу, а ще необхідно враховувати сучасні реалії, не цуратись нового. Зокрема, важливим елементом для успішної роботи на землі є також нова, ефективна техніка. І тоді буде результат. Такий, як, наприклад, на одному з полів, де дорогий, але якісний посівний матеріал провідної селекційної компанії дав змогу зібрати по 80 центнерів пшениці з гектара.

Проте «бути успішним без підтримки людей складно. Та й задоволення від роботи це в повній мірі не принесе. Для мене особисто дуже важливим є саме командна робота. Адже хочу бути не тим керівником, якого бояться, а тим, якого бояться підвести. У цьому бачу запоруку успіху», — розповідає Інна Володимирівна.

Хто вчителі?

А взірцем, порадником у багатьох питаннях, еталоном, на який варто рівнятись, є для неординарного керівника засновник підприємств Євгеній Бахмач. Він справжній фахівець своєї справи, надзвичайно ерудована, багатогранна людина. «Він і з проблемами, які виникають в роботі, допоможе розібратися, і мудру пораду в життєвих ситуаціях дасть. Для нього турбота про людей — невід’ємна риса характеру. Цього він вимагає і від нас. Саме він став свого часу ініціатором будівництва на базі ТОВ «Воронівське» добре відомої в області бази відпочинку «Скіфія». Зробити райський куточок на Кіровоградщині, вкладаючи туди неймовірні зусилля та значне фінансування, заради того, щоб люди отримали можливість чудового відпочинку, не витрачаючи коштів і часу на далекі поїздки на різні курорти чи в пансіонати — таке до снаги не кожному.

Так само хочемо, щоб і в селі Рівне, де знаходиться ТОВ «Колос», люди відчували нашу турботу. Щоб Рівнянська громада була самодостатньою. Сподіваємося, що зі створенням ОТГ справи поліпшаться не лише в Рівному, а й на територіях, які приєднаються. Ми, в свою чергу, завжди активно долучаємось до вирішення соціальних питань, беремо участь у розвитку інфраструктури. Це і підвезення дітей до школи та дитячого садочка, і надання продуктів харчування в школу, і ремонт доріг та будівництво дитячих майданчиків, і облаштування території та інше».

Кіровоградська область.

Фото автора.