Причину довготривалого очікування повідомили на офіційній сторінці Генерального консульства Угорщини в місті Ужгороді: «Довготривале очікування та великі черги на міжнародних контрольно-пропускних пунктах «Чоп — Загонь» та «Астей — Берегшурань» у бік Угорщини утворилися з тієї причини, що в численних випадках документи громадян України і третіх країн, котрі бажають в’їхати та транзитом перетинати територію Угорщини, не відповідають вимогам правил протидії поширенню пандемії COVID-19. На жаль, кожен сьомий автомобіль з 10 повертають! Основне право на в’їзд до Угорщини мають водії, котрі забезпечують міжнародні вантажні перевезення і в яких наявні відповідні офіційні дозволи. Таке ж право мають міжнародні пасажирські перевізники — водії рейсових автобусів, у котрих наявні відповідні офіційні ліцензії. Це право не поширюється на водіїв мікроавтобусів, які не мають таких офіційних ліцензій».

У генконсульстві уточнили, що з метою перетину транзитом на територію Угорщини можуть в’їжджати іноземні громадяни, які під час паспортного контролю підтвердять наявність гарантованого права на в’їзд у цільову країну та доведуть, що їхня подорож стане можливою лише за умови транзиту саме територією Угорщини. При цьому транзит можливий лише за маршрутом, визначеним угорською поліцією, і протягом максимально 24 годин.

Нарешті дипломати звертають «увагу шановних подорожуючих» на таку обставину: «якщо до цільової країни вашої подорожі маршрут пролягає територією інших країн, наприклад, до Польщі (за наявності польської візи D), або до Молдови, не обирайте українсько-угорські контрольно-пропускні пункти задля зменшення заторів».

Ужгород.

Фото з відкритих джерел.