На знімку: поет Василь Густі, поетеса Таня П’янкова, голова Закарпатського осередку Національної спілки письменників України Василь Кузан і власкор «Голосу України» Василь Нитка (справа наліво).

Унікальність цього мистецького заходу в тому, що шанувальники книжок мали змогу одночасно поспілкуватися з авторами й видавцями, а також придбати улюблений твір із автографом літератора.

Під час зустрічі й керівники області виступали відверто, творчо, стисло. Приміром, голова ОДА Олексій Петров (батько п’ятьох дітей) сказав, що в його родині відмовилися від телевізора і весь вільний від навчання час діти читають книжки. Також додав, що у поточному році, незважаючи на всі складнощі, обласна скарбниця виділила на видання книжок місцевих авторів 1,2 млн грн, а вже наступного — буде два мільйони!

На цій само ноті звернувся до присутніх і голова облради Михайло Рівіс: «Книга — рушій цивілізації. Тож нехай усе буде «Книга-фест»!»

На вшануванні письменників і видавців акцентував увагу також міський голова Ужгорода Богдан Андріїв. Цього року, наприклад, почесним громадянином міста стала письменниця Тетяна Літераті.

Говорилося чимало: і важливого, і приємного. Адже закарпатські письменники беруть участь у всеукраїнських конкурсах, де успішно перемагають у різних номінаціях. Область має ким пишатися: півдесятка письменників удостоєні Національної премії України імені Тараса Шевченка; є лауреати зарубіжних і всеукраїнських премій: імені Лесі Українки, імені Леоніда Глібова та імені Зореслава; обласних премій: імені Федора Потушняка, імені Петра Скунця, імені Олександра Духновича тощо.

Потім журі оголосило підсумки конкурсу «Мистецтво книги», де визначали кращих видавців. Відвідувачі фестивалю мали змогу оглянути стенди з новинками, поспілкуватися з авторами творів та придбати їх.

Веселили учасників книжкового свята артисти обласного лялькового театру «Бавка» міні-виставами і бадьора музика. Протягом усіх днів, що тривав ярмарок, відбувалися майстер-класи з написання та видання творів.

Ужгород.

Фото прес-служби обласної ради.