Понад чотири кубометри побутового та будівельного сміття зібрали на легендарній горі Щекавиці в стародавній частині Києва члени громадських організацій «Європейський центр громадських ініціатив», «Соловецьке братство», студенти Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, мешканці сусідніх будинків у Всесвітній день прибирання.

Толоки на Щекавиці відбуваються не вперше, проте активісти й досі знаходять на горі «артефакти» радянської доби: пляшки з-під кефіру, горілки, транзистори, битий посуд. Чимало пластику, різних упаковок залишають тут нині і відпочивальники. Світлана Яценко, котра мешкає поруч, каже, що на толоки збираються екоактивісти з різних, навіть віддалених, куточків міста — з Теремків, Позняків, Нивок.

Щекавиця — унікальний природний та історичний об’єкт. Волонтерка Тамара Вірченко наголошує, що гора, яку називають ще Олеговою Могилою (за легендою, саме тут Віщого Олега вкусила гадюка і тут він похований), має історичне значення не лише для столиці, а й для усієї України. У давнину гора належала одному із братів — засновників Києва — Щеку, пізніше, у 1151-му, — це фортеця при захисті Києва від Юрія Долгорукого, тут збереглася частина старого кладовища, на якому були поховані видатні особистості, тож по некрополю, як по книжці, можна читати історію міста.

Світлана ЧОРНА, учасниця толоки.