Наприкінці сесійного тижня у Верховній Раді представлено проект державного бюджету на наступний рік. Він уже зазнав нищівної критики від представників опозиції, але й народні депутати від монобільшості також не в захваті від урядових ініціатив. Як парламент відповість на цей виклик і чого очікувати в режимі підготовки країни до місцевих виборів? Голова Верховної Ради Дмитро Разумков дав відповіді на ці та інші запитання в ефірі телеканалу «Україна 24».

Бюджетний процес дуже непростий

«Поки що у Верховній Раді відбулося представлення проекту держбюджету на 2021 рік, — зауважив Дмитро Разумков. — Парламент тільки взяв його на опрацювання. Тепер документ потрапив у комітети і до роботи над ним долучаться всі народні депутати. Вони вноситимуть свої пропозиції та ініціативи. А далі будемо виходити з того, що побачимо під час першого читання. Нині чуємо критику і щодо дефіциту, і щодо розподілу коштів. Ми знаємо, що два міністри не голосували за цей проект бюджету і достатньо критично висловлювалися щодо розподілу коштів саме за їхніми напрямами. Народні депутати робитимуть все можливе, щоб виправити ситуацію».

Глава парламенту зауважив, що конструктивна критика все-таки потрібна, адже вона допомагає виправляти помилки. «Будемо сподіватися, що колеги почують цю критику», — припустив він і запропонував виходити з цієї непростої ситуації поступово. «Якщо говорити про цифри, то кошторис буде дуже непростий, — продовжив Д. Разумков. — Це відчувають і в Кабміні, й у всіх фракціях. Адже видаткова частина планується на рівні 1,35 трильйона гривень, а дохідна — 1,071 трильйона. Це буде важко опрацьовувати. І, давайте будемо відверті, — це ще не враховано тих пропозицій, які надходитимуть від народних депутатів. Вони, працюючи в своїх округах із виборцями, знаходять проблемні аспекти, які потребують вирішення в наступному році. І це долучатиметься до цього кошторису. А можемо додати ще й об’єктивні проблеми — коронавірус, глобальна економічна криза, яка насувається на країни в усьому світі... Усе це впливатиме на можливість залучення кредитних ресурсів».

Поки що у Верховній Раді немає жодного документа, який би стосувався відставки Кабінету Міністрів, а чи якогось конкретного міністра, підкреслив очільник парламенту. «На мій погляд, це недоцільно робити посеред бюджетного процесу, — сказав він. — Це може зупинити процес формування кошторису на наступний рік, а нині цього не можна допустити».

Формування САП має бути незалежним та неупередженим

Дмитро Разумков прокоментував заяви США та Європейського Союзу з приводу того, що обрана в парламенті комісія має почати прозорий процес формування Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. «Позиція абсолютно правильна, — сказав Голова Верховної Ради. — Комісія повинна працювати незалежно і неупереджено, виходячи виключно з тих норм, які передбачено законом і повноваженнями». Він підкреслив, що наші західні партнери звертаються саме до комісії, оскільки парламент далі не бере участі у відборі очільника САП. Він висловив упевненість, що члени комісії повинні виконати свою роботу якісно й виходячи виключно з інтересів України, а також з позицій того, що керівник САП має бути незалежним, неупередженим і працювати на користь держави. «Не впевнений, що це можна трактувати як втручання у внутрішню політику незалежної держави, — резюмував Дмитро Разумков. — Ми всі зацікавлені в тому, щоб антикорупційна прокуратура була ефективною та незалежною. Багато американських та європейських установ докладали зусиль, ще в минулому, коли створювалися САП та інші антикорупційні органи, тому нині вони висловлюють свою позицію».

А от неоднорідність голосування серед членів фракції «Слуга народу» за склад комісії голова парламенту прокоментував так: «Хтось підтримував цих кандидатів, хтось ні. Голосування відбувалося за всіх кандидатів одночасно, а хтось може підтримував одного кандидата, але не підтримував іншу позицію, і саме тому не голосував. Думаю, що демократія саме такою і є — хтось підтримує, а хтось ні. Якщо не помиляюся, 74 представники фракції не голосували з різних причин — або їх не було, або вони не підтримували цю постанову».

В антикорупційному блоці питань йшлося про рішення Конституційного Суду щодо визнання неконституційними деяких положень закону про НАБУ та його керівника Артема Ситника, який продовжує виконувати свої обов’язки. «Закон є закон, — наголосив Дмитро Разумков. — Згідно з чинним законодавством, навіть після рішення Конституційного Суду, механізмів відкликання з посади очільника НАБУ немає. Тепер треба змінювати законодавство і приводити його у відповідність до Конституції та рішення Конституційного Суду. Але станом на сьогодні таких пропозицій ще не надходило. Є тільки один законопроект, зареєстрований очільницею комітету з антикорупційної політики Анастасією Радіною, а інших ініціатив, якщо я не помиляюся, немає». Голова Верховної Ради не взявся оцінювати роботу НАБУ, аргументуючи це тим, що рішення щодо ефективності або неефективності бюро приймає аудитор. Поки що такого аудиту не проводилося. «З точки зору Голови Верховної Ради, мабуть, мені говорити про це не коректно, — сказав Дмитро Разумков. — З точки зору людини — мені б теж хотілося більш ефективної роботи антикорупційних органів у цілому».

Влада завжди втрачає рейтинги

Відповідаючи на запитання щодо падіння рейтингів влади, Дмитро Разумков зауважив: «Це погано, але це, на жаль, реалії». За його словами, влада завжди втрачає рейтинги і це дуже рідко буває навпаки. «Найважче в цьому плані Верховній Раді, — сказав її очільник. — Ми найбільш відкритий орган. Журналісти працюють у парламенті, навіть незважаючи на коронавірус. Кожен народний депутат має можливість вийти до преси і дати будь-який коментар. Це відображається не тільки на його особистому рейтингу, а й на сприйнятті всієї інституції. Кожна людина намагається показати свою ефективність, своє рішуче ставлення до тих чи інших аспектів діяльності держави, а іноді й робить великі помилки, які потім доводиться виправляти всьому парламенту. У цьому плані Верховній Раді найважче. І це об’єктивна реальність. А тепер нам буде ще важче працювати, бо будь-які рішення прийматимуться з урахуванням того, як відреагує суспільство в умовах майбутніх місцевих виборів».

Вибори не можуть відбуватися під дулами кулеметів

Верховній Раді не можна ставити жодних ультиматумів, наголосив Дмитро Разумков, відповідаючи на запитання про призначення виборів на сході країни. «Парламент завжди діяв і завжди діятиме виключно в інтересах України», — сказав він.

Постанова про призначення місцевих виборів, яку законодавчий орган влади ухвалив у рамках чинного законодавства, жодним чином не пов’язана із Мінськими угодами. «Вибори в цих угодах, якщо я не помиляюся дев’ятий пункт, — аргументував він. — Не впевнений, що нині ми можемо говорити про те, що вже виконано вісім попередніх». «Окрім того, нині ми не можемо провести вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу, — продовжив Дмитро Разумков. — Це не можна зробити організаційно, туди не мають доступу всі політичні партії, там не діє українське законодавство і не працює свобода слова. Це суперечить тим демократичним нормам, до яких ми з вами звикли. Вибори не можуть відбуватися під дулами кулеметів».

Верховна Рада багато разів доводила, що робить усе для того, щоб досягнути миру, зазначив Дмитро Разумков. «Неодноразово парламент в останню мить залишався точкою балансу для спасіння держави, — підкреслив він. -Іноді ухвалення ключових рішень дозволяло виходити із глибоко кризових ситуацій. Упевнений, що Верховна Рада завжди допомагатиме рухатися країні вперед. Якщо хтось вважає, що може організувати вибори на тимчасово окупованих територіях, нехай продемонструє це особистим прикладом. Поки що від жодної особи, якій я це пропонував, не почув: «Давайте я цим займусь».

Скріншот відео: Ukraine24TV (YouTube).