У посушливому таврійському степу вода — неабияка цінність, надто коли поблизу немає ні ставка, ні річки. От і в шести населених пунктах із семи, що входять до об’єднаної територіальної громади із центром у селищі Асканія-Нова на Херсонщині, вода подавалася по годинах, та й аварії на зношених мережах стали звичним явищем.

Тож після створення ОТГ насамперед почали інвестувати у реконструкцію артезіанських свердловин, заміну глибинних насосів, оновлення підземних трубопроводів. Гроші для цього були: бюджет громади з моменту об’єднання зріс із 2,4 мільйона гривень у 2016 році до 40,7 мільйона гривень у цьому році, тобто майже удвадцятеро. На два з лишком мільйона гривень купили землерийної техніки та вантажівок, аби будь-яку аварію на мережах ліквідовувати в режимі «сьогодні на сьогодні». В селищі Асканія-Нова також поміняли три найпроблемніші кілометри водогону з двадцяти.

Тепер вода подається цілодобово в усіх селах ОТГ. Однак це був тільки початок: другим етапом стала заміна насосів та встановлення станції автоматизованого управління на свердловинах. Налагодили також пряму подачу води з насосної станції у систему, оминаючи накопичувачі. Стало зайвим хлорування води в цих накопичувачах — дев’ятнадцять балонів із небезпечною речовиною вже вивезли з очисних. Важливий момент: два мільйони гривень на потрібне для цього обладнання були грантовими, отриманими по лінії Агенції США з міжнародного розвитку (USAID). Ще шістсот тисяч гривень відшукала у своїй скарбничці громада.

— Рік чекали, коли надійде замовлене обладнання. Дуже з цього приводу хвилювалися: а ну як угода з якихось причин зірветься. Але все склалося: отримали насоси та запірну арматуру, і вже за місяць усе працювало, — задоволений голова ОТГ Асканія-Нова Віталій Свінціцький. — Причому окупатися новий проект почав з перших днів експлуатації нової техніки. Адже економніші насоси витрачали в рази менше електроенергії. Для прикладу: в селі Комиш система водопостачання, працюючи 15 годин на добу, «з’їдала» 1400 кіловат на місяць. Нині за цілодобової роботи — лише 811 кіловат. У селі Іллінка — 1700 кіловат замість 2700.

Утім, лідер громади (на знімку) не вважає, що з водою вже все чудово, можна розслабитися та спочивати на лаврах. Оскільки вода з підземних горизонтів занадто жорстка та солона, у всіх населених пунктах ОТГ Асканія-Нова планують встановити пункти доочищення питної води. І також сподіваються на гранти від міжнародних організацій. Тож для мешканців об’єднаної територіальної громади децентралізація матиме свій смак. Це буде приємний смак питної води, не гіршої за джерельну.

Херсонська область.

Фото автора.