На знімку: скріншот відеозвернення гірників шахти «Октябрська» до Президента України.

Фото з відкритих джерел.

Переговори між адміністрацією Криворізького залізорудного комбінату (КЗРК) і протестувальниками шахт «Октябрська», «Родіна», «Тернівська», «Гвардійська» завершилися через п’ять хвилин після початку. Шахтарі озвучили свої компромісні вимоги — підвищення заробітної плати на 30 відсотків. Не отримавши позитивної відповіді від представників керівництва комбінату, гірники повернулися в шахту.

Про це заявив голова Конфедерації вільних профспілок України й Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

«Якщо адміністрація підприємства планує взяти шахтарів змором, довести їх до фізичного виснаження, щоб змусити їх виїхати на поверхню й розпочати роботу шахт, інші гірники, які нині перебувають на поверхні, уже домовляються знову залягти під землю, але вже в іншому складі», — наголосив він.

Михайло Волинець додав, що розгортається справжня підземна війна.

«Ані адміністрація, ані влада, ані власники не бажають зняти шори й подивитися, що там за межею. З будь-якої тупикової ситуації завжди є вихід», — вважає він.

Також голова конфедерації розповів, що вчора через погіршення стану здоров’я на поверхню до медпрацівників підняли ще двох протестувальників.

«Щодо гуманітарної катастрофи в Кривому Розі виступили численні українські й міжнародні профспілкові, правозахисні, громадські організації... Українська влада вважає нормальним відмовчуватися», — резюмує він.

Водночас працівники шахти «Октябрська» звернулися до Президента України Володимира Зеленського з проханням допомогти врегулювати конфлікт із адміністрацією КЗРК.

«Ходячи по українській землі, згадайте, що глибоко під землею вже протягом трьох тижнів перебувають майже півтори сотні шахтарів, які вимагають підвищення заробітної плати й поліпшення умов праці. Досі переговори з адміністрацією комбінату нічого не дали.

Нагадую, що перебування під землею не додає здоров’я, а віднімає. За той час, доки ми перебуваємо під землею, ніхто не бачить від вас рішучих кроків для врегулювання цієї проблеми або хоча б знаку, що ви її помітили.

Не ганьбіть рідне місто, рідну країну. У вас не вийде прикидатися, що не знаєте про нас, адже щодня в Києві відбуваються мирні зібрання на підтримку шахтарів. Тому скажіть чесно, на чиєму ви боці? А ви дійсно слуга народу?» — говорить один із шахтарів у відеозверненні.

Нагадаємо, що на ранок 22 вересня в чотирьох шахтах КЗРК перебувають 139 гірників. Страйк розпочався ще 3 вересня, коли нічна зміна шахти «Октябрська» не піднялася на поверхню. 8 вересня до акції протесту приєдналася решта шахт КЗРК.

Була скликана позачергова сесія Криворізької міськради, на якій депутати подали звертання до керівництва КЗРК, Президента, прем’єра та Верховної Ради.