Підтримання чистоти та порядку на вулицях і в дворах свого міста — справа спільна і для влади, і для містян. І якщо одні цим займаються за зарплату та з службового обов’язку, то інші — за велінням душі та покликом серця. Та й просто від бажання жити в комфорті, у красі. Просто по-людськи. Проте є й такі, хто якщо й не знаходить скрізь бруд, то сам такий бруд і створює.

Майже сто тонн сміття щодня збирають і вивозять із вулиць Дніпра більш як триста співробітників КП «УРЕА» за допомогою 32 одиниць спецтехніки.

Робочий день у більшості працівників починається о сьомій ранку. Після розподілу вони виходять на свої ділянки по районах і збирають сміття із тротуарів, зупинок, зелених зон уздовж дороги.

«Паралельно працює спецтехніка, за допомогою якої збирається пил, пісок та інше сміття, що накопичується на узбіччях і біля бордюрів. Ця робота не припиняється ані влітку — в спеку, ані взимку — у мороз», — каже інженер підприємства Олексій Герасимович.

Комунальники скаржаться на те, що недбалість містян псує вигляд Дніпра. Це стосується і недопалків на узбіччях доріг і тротуарах, за які вони «дякують» автомобілістам.

«Водії використовують автодороги як великі сміттєві баки. Це проблема менталітету, хоча наші люди під час подорожей за кордон поводяться акуратніше, а от чомусь удома не дотримуються правил», — зазначає головний фахівець міськради Антон Андрієнко.

За словами працівника підприємства Сергія Копайгори, часто доводиться прибирати після тих, кому лінь донести сміття до урни.

«Переважно це пляшки, пластик, недопалки, побутові відходи. Багато їх накопичується на тротуарах і уздовж дороги. Замість того щоб викидати сміття в баки, люди кидають його собі ж під ноги. Часто доводиться робити зауваження й закликати разом підтримувати місто в чистоті. Хтось пропускає повз вуха такі звернення, а хтось прислухається й навіть дякує за роботу», — розповідає комунальник.

Значний внесок у підтримання чистоти в місті роблять створені ОСББ і ЖБК — таких у Дніпрі вже понад півтори тисячі. І коли вони беруться за відновлення будинків, то не залишають без уваги й двори. Таким чином, у місті є більш як тисяча дворів, де наведено лад і підтримується чистота.

«Наприклад, мешканці будинку по вулиці Гоголя, 9 просто взяли на себе відповідальність за чистоту двору й самотужки тут все прибирають та упорядковують. Вони не чекали, що хтось прийде та розв’яже їхні проблеми. Запорука успіху в тому, що коли один чи два починають хоч щось робити, то й інші беруться до роботи», — вважає фахівець із роботи з ОСББ і ЖБК міськради Владислав Макарець.

Голова правління ОСББ «Гоголівський» Сергій Міщенко розповідає, що облаштовувати двір почали з 2014 року.

«Ми не розбиралися, чому у дворі так усе запущено. Почали з прибирання, адже у дворі було дуже багато старих сараїв та сміття. Росли величезні аварійні тополі. Створили ОСББ, що дало нам змогу брати участь у міських і обласних програмах співфінансування. Тож найважливіші проекти нам вдавалося втілювати в життя. Тепер є вимощений двір, пофарбований будинок, клумби, дитячий майданчик, місця для автомобілів, вуличне освітлення тощо. За всім цим самі й стежимо», — зазначає голова.

Ольга Юхимівна, яка живе тут понад двадцять років, займається клумбами — дуже любить квіти. А ще їй подобається те, що її підтримують інші.

«За останні п’ять-шість років ми докорінно облаштували двір. Жителі підтримують, допомагають доглядати за територією. Робіть добро й вам повернеться вдвічі більше», — переконана вона.

Фото прес-служби Дніпровської міськради.