Про це вчора заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто під час прес-конференції в Ужгороді, де він перебував разом зі своїм українським колегою Дмитром Кулебою (на знімку в центрі).

За словами очільника українського зовнішньополітичного відомства, найближчим часом заплановані зустрічі трьох комісій: з питань національних меншин, з питань освіти і з питань транскордонного співробітництва.
«Ми також домовилися структурувати нашу взаємодію з питань програм співробітництва, які реалізує Угорщина в Закарпатській області, та невідкладно провести бізнес-форум українських та угорських компаній під егідою наших міністерств», — додав український міністр.

П. Сійярто також заявив, що Угорщина відмовиться від блокування зустрічей по Україні в НАТО, щойно «закарпатські угорці повідомлять нас про те, що питання мовного закону і закону про освіту були вирішені позитивно для них».

З цього питання перед переговорами висловився й Д. Кулеба.

«Я вже наголошував, що Закон України «Про середню освіту» в частині навчання для національних меншин ми змінювати не будемо, ми вже виконали всі рекомендації Венеціанської комісії, але маємо говорити з партнерами про те, як будемо імплементувати законодавство, яким чином усуватимемо ті негативні (скажу дипломатично) явища, які виникли з угорського боку 2017 року після ухвалення цього закону», — за-значив міністр.

Д. Кулеба підкреслив, що будь-яка національна меншина — це здобуток і перевага України. «Щасливий тим, що у нас є румуни, угорці, поляки, словаки, представники інших національностей, які збагачують наше суспільство. Все, що ми хочемо, це аби вони зберігали свою ідентичність, але при цьому були інтегровані в українське суспільство і відчували себе його невід’ємною частиною. Для цього, серед іншого, потрібно знати українську мову, і це теж факт», — зауважив міністр.

Окрім того, під час візиту угорська сторона надала Закарпаттю гуманітарну допомогу для боротьби з COVID-19 — 50 апаратів ШВЛ.

Фото зі сторінки МЗС України в Твіттері.