З огляду на пандемію корона вірусу виступ відбувся у форматі онлайн.

Відзначивши вагому роль Організації Об’єднаних Націй протягом останніх 75 років, В. Зеленський водночас зауважив, що на часі реформи. «Я кажу про це як глава держави, у якої у 21-му столітті Російська Федерація анексувала півострів Крим. Держави, яка сьомий рік стримує її військову агресію на Донбасі», — наголосив Президент України.

При цьому він підкреслив, що за останній рік Україна довела, що справді прагне миру. Зокрема, вдалося розблокувати діалог, відновлено зустрічі лідерів країн Нормандського формату, досягнуто суттєвого прогресу у взаємному звільненні утримуваних осіб. А з 27 липня розпочався режим всеосяжного припинення вогню, який, попри спроби його зірвати, все ж дає надію на досягнення стабільної «тиші».

На думку В. Зеленського, наступними кроками на цьому шляху мають стати: виведення незаконних збройних формувань і озброєнь з окупованих територій, повернення контролю над державним кордоном і, врешті-решт, відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Президент підсумував, що неприпустимо, коли суверенітет незалежної держави порушує один із постійних членів Ради Безпеки ООН. «Це остаточно доводить — механізми зразка 1945 року сьогодні працюють не до кінця», — відзначив В. Зеленський. На його думку, це може призвести до подальшого знецінення Ради Безпеки. Цей орган має стати більш представницьким, збалансованим, прозорим та ефективним. «В інтересах ООН мати дієвий інструмент, якщо хтось зловживає правом вето та статусом постійного члена», — вважає В. Зеленський.

Також він запросив країни — членів ООН долучитися до участі у створенні міжнародної Кримської платформи з метою спільних дій задля захисту прав кримчан та деокупації півострова. «Допоки рана в центрі Європи кровоточить, біль відчуватиме весь світ. І єдиним рецептом дієвого лікування є лише деокупація Криму та Донбасу», — резюмував В. Зеленський у своєму виступі.

Окрім того, вчора Володимир Зеленський відвідав з офіційним візитом Словаччину. Під час поїздки представники двох країн підписали важливу угоду, яка дозволить відновити функціонування міжнародного аеропорту «Ужгород».

Нагадаємо, така угода була необхідна через те, що злітна смуга ужгородського летовища закінчується на кордоні зі Словаччиною: літаки злітають і заходять на посадку через повітряний простір сусідньої країни. Підписаний документ регламентує умови використання визначеної частини повітряного простору Словаччини.