Про це на спеціально скликаній прес-конференції оголосило правління АТ «Біомед Люблін» (Biomed Lublin 
S.A.) спільно з представниками Сенату Республіки Польща.

Голова правління Марцін Піруг повідомив, що 23 вересня завершився етап виробництва понад трьох тисяч ампул імуноглобуліну «анти-SARS-CoV-2», які після завершення необхідних перевірок будуть передані для клінічних досліджень. Ці дослідження проводитимуть у лікувальних закладах Варшави, Любліна, Битома й Білостока. Загалом ліки планують випробувати на 400 пацієнтах. Їх даватимуть хворим на відповідному етапі прояву клінічних ознак COVID-19 — так, щоб можна було довести, що застосування препарату спричиняє їх зникнення.

У «Біомеді» заявляють, що в разі успішного завершення клінічних досліджень, Польща буде першою країною у світі, яка матиме ефективні ліки від коронавірусу.

Депутат верхньої палати парламенту сенатор Ґжеґож Челєй наголосив, що Польща першою у світі виготовила ліки від коронавірусу. Препарат ще не отримав назви, тож громадяни країни можуть пропонувати свої варіанти. Він також звернув увагу, що лікування COVID-19 плазмою крові тих, хто одужав, затверджено, зокрема, Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), Мінохорони здоров’я Польщі та Управлінням з продовольства і медикаментів США (FDA).

Для виробництва презентованої 23 вересня першої партії препарату було використано 150 літрів плазми крові людей, які успішно побороли COVID-19, а, отже, в ній наявні антитіла, які нейтралізують коронавірус. Причому майже 100 літрів — це кров шахтарів, які працюють у Сілезькому вугільному басейні. Гірники добровільно здали її в регіональних центрах донорства та лікування захворювань крові (РЦДЛК). Плазму збирали в семи РЦДЛК, що розташовані в містах Бидгощ, Каліш, Люблін, Рацібож, Радом, Щецін і Вроцлав, звідки її передали в «Біомед». Це сприяло тому, що перша партія готових ліків виявилась більшою, ніж планувалось. До процесу створення були залучені професори Люблінського, Краківського і Варшавського медичних університетів.

У Польщі не виключають, що після успішних клінічних досліджень препарат буде допущено до реалізації у прискореному «епідеміологічному» режимі — тобто в четвертому кварталі 2021 р.

Тим часом член правління «Біомед» Пйотр Фіц закликав поляків, які вилікувалися від COVID-19, здавати кров, оскільки без необхідної плазми виробництво ліків неможливе.