«Україна ніколи жодним чином не втручалася у внутрішні справи Білорусі і завжди підтримуватиме білоруський народ. З огляду на хід виборчої кампанії у Білорусі та подальші події, сьогоднішня «інавгурація» О. Лукашенка не означає його визнання легітимним главою Білоруської держави», — написав у Твіттері міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Після того, як у середу, 23 вересня, стало відомо, що відбулася таємна інавгурації Олександра Лукашенка, Україна, Польща, Словаччина, Естонія, Чехія, Латвія, Литва, Канада, Велика Британія, Європейський Союз, США заявили, що не визнають Лукашенка як легітимного президента Білорусі.

У заяві високого представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозепа Борреля від імені всіх країн Євросоюзу, зокрема, зазначається: «ЄС ще раз наголошує, що президентські вибори в Білорусі 9 серпня не були ані вільними, ані справедливими. Європейський Союз не визнає їх сфальшований результат. На цій основі так звана «інавгурація» 23 вересня 2020 року та новий мандат, на який претендує Олександр Лукашенко, не мають жодної демократичної легітимності». Окрім того, в документі, викладеному на сайті ЄС, звертається увага, що інавгурація, проведена на тлі масових протестів, лише поглиблює кризу в суспільстві. «Позиція Європейського Союзу є чіткою; громадяни Білорусі заслуговують на право бути представленими тими, кого вони вільно оберуть під час нових інклюзивних, прозорих та достовірних виборів. Ми вражені та зворушені мужністю народу Білорусі, який продовжує мирно виступати за демократію та за власні фундаментальні права, незважаючи на жорстокі репресії з боку білоруської влади. Ми залишаємося солідарними з ними та повністю підтримуємо їх демократичне право обрати президента шляхом нових вільних та справедливих виборів під наглядом ОБСЄ/БДІПЛ», — наголошено в заяві. ЄС закликає до інклюзивного національного діалогу та проведення нових демократичних виборів як до єдиного шляху виходу з кризи.

«Вибори 9 серпня не були ні вільними, ні справедливими. Оголошені результати були сфальсифіковані й нелегітимні. Сполучені Штати не можуть вважати Олександра Лукашенка законно обраним лідером Білорусі», — йдеться в заяві Держдепартаменту США.

Після повідомлення про інавгурацію на вулицях Мінська та інших міст почали збиратися протестувальники, яких розганяли з особливою жорстокістю та із застосуванням сльозогінного газу і водометів. За інформацією правозахисників, у середу під час протестів було затримано 364 особи.

Тим часом члени Координаційної ради опозиції Білорусі закликали білорусів до безстрокової акції непокори Лукашенку.

Фото Дар’ї БУРЯКІНОЇ/TUT.BY