Комітет з питань екологічної політики та природокористування розглянув проект постанови «Про Звернення Верховної Ради до Кабінету Міністрів щодо здійснення заходів, спрямованих на включення Національного дендрологічного парку «Софіївка» Національної академії наук України до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та його розвитку» (№ 4047).

Проект містить рекомендації щодо необхідності створення сучасної туристичної інфраструктури, завершення реконструкції та будівництва об’єктів на території Національного дендропарку «Софіївка» НАН України з метою внесення його до

Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що сприятиме підвищенню туристичної привабливості України. Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти цей проект постанови в цілому.

Учасники засідання розглянули законопроекти «Про внесення змін до статті 121 Кодексу цивільного захисту України» (№ 3950) та «Про внесення змін до статті 121 Кодексу цивільного захисту України щодо розширення категорій отримувачів та збільшення розміру допомоги» (№ 3950-1). Основний законопроект направлений на підвищення соціального захисту членів сімей та осіб, які здійснили поховання особи рядового чи начальницького складу служби цивільного захисту, що загинула (померла) під час проходження служби. Зокрема, проектом пропонується розширити коло суб’єктів, що мають право на отримання допомоги на поховання і компенсацію матеріальних витрат на ритуальні послуги та спорудження надгробка. Комітетом було прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу проект закону № 3950, а альтернативний — відхилити.

Також розглянуто законопроекти «Про внесення змін до Водного кодексу України щодо уточнення переліку первинних водокористувачів» (№ 3969), який врегульовує порядок надання первинним водокористувачам і оплати послуг, пов’язаних з подачею води з меліоративних систем і водних джерел, та «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення порядку видалення зелених насаджень» (№ 3805), яким пропонується збільшити у 10 разів штрафи за знищення або пошкодження зелених насаджень і запровадити кримінальну відповідальність за знищення або пошкодження зелених насаджень у межах населених пунктів. Комітет рекомендував Верховній Раді обидва законопроекти прийняти за основу.

Під час засідання було розглянуто й законопроект про внесення змін до Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо механізму дистанційної форми навчання у разі настання обставин, які унеможливлюють відвідування закладів освіти» (№ 4056) і «Про Статут з охорони Національною гвардією України ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання державної власності, важливих державних об’єктів та спеціальних вантажів» (№ 3947). Члени комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді направити їх на доопрацювання суб’єктам законодавчої ініціативи.

Комітет також розглянув лист Державного космічного агентства України щодо створення підкомітету з питань використання космічної галузі в природоохоронній діяльності. Агентство представило презентацію можливостей космічної галузі.

Комітет вирішив взяти до відома та проаналізувати надану інформацію і остаточне рішення ухвалити на наступних засіданнях.

Крім того, народні депутати вирішили провести у грудні 2020 року комітетські слухання на тему «Реалізація заходів з екологізації великих спалювальних установок та скорочення викидів забруднюючих речовин — шлях до чистого повітря в Україні» у режимі відеоконференції. Комітет вирішив звернутися до Міністерства енергетики щодо надання пояснень про наміри внесення змін до Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок та відтермінування відповідних заходів, а також довести позицію комітету до Секретаріату Енергетичного співтовариства, повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради.