Зокрема, рентна плата становить 396 млн грн. Ці кошти поповнили державний та місцеві бюджети різних рівнів, з них 19,82 млн грн надійшло до місцевих бюджетів відповідно до закріпленого в законодавстві механізму розподілу рентної плати за видобуток нафти і газу. Найбільші надходження отримали бюджети Сумської (8,77 млн грн), Івано-Франківської (4,4 млн грн) і Полтавської (2,51 млн грн) областей. Надходження від рентної плати залежать від обсягу видобутку вуглеводнів у тому чи іншому регіоні та цін на них і використовуються громадами переважно для реалізації локальних інфраструктурних та соціальних проектів.

Нагадуємо, що принцип розподілу рентної плати за видобуток нафти та газу передбачає перерахування 95% рентних платежів до загального фонду державного бюджету, а 5% — до місцевих бюджетів. При цьому 2% доходів від ренти спрямовуються в районні бюджети, а 3% — до бюджетів міст обласного значення та бюджетів об’єднаних територіальних громад за місцем видобутку природних ресурсів. Таким чином, механізм розподілу ренти дає змогу громадам отримати частину доходів від видобутку нафти та газу.

В «Укрнафті» також зазначають, що сума сплачених податків за вісім місяців цього року вже сягнула 8,63 млрд грн.

Довідково

ПАТ «Укрнафта» — найбільша нафтовидобувна компанія України. Частка товариства в загальнодержавному видобутку нафти з газовим конденсатом за результатами 2019 року становить 62,3%, частка в загальному видобутку газу — 5,7%. На балансі підприємства перебувають 24 бурові установки, 1839 нафтових і 159 газових свердловин. ПАТ «Укрнафта» володіє 537 АЗС майже в усіх регіонах України. 50%+1 акція товариства належить НАК «Нафтогаз України».