Цю інформацію підтвердила прес-секретарка Президента України Юлія Мендель. «Справді, візит Президента України до Білорусі, який планувався в жовтні, було скасовано. Питання з проведенням Форуму регіонів залежать від дуже багатьох чинників», — сказала вона в коментарі «Інтерфакс-Україна». Тим часом посол Білорусі в Україні Ігор Сокол повідомив, що Україна попросила перенести проведення українсько-білоруського форуму на рік.

Про те, що черговий Форум регіонів цьогоріч, швидше за все, не відбудеться, стало зрозуміло ще наприкінці серпня, коли міністр закордонних справ Дмитро Кулеба оголосив про «паузу» у відносинах з Білоруссю. Зокрема, «пауза» стосується і підготовки офіційних зустрічей та  реалізації масштабних контактів, які заморозили до стабілізації ситуації в сусідній країні.

А цього тижня глава вітчизняного МЗС повідомив, що Україна не визнає легітимність Олександра Лукашенка. Таким чином Україна долучилася до ЄС, США, Канади, Великої Британії та низки інших країн, які оголосили, що не вважають Олександра Лукашенка чинним президентом. Одразу в кількох країнах заявили про намір запровадити стосовно влади Білорусі санкції за порушення прав людини, а країни Балтії мають намір розширити вже існуючі і поповнити «чорний список» 100 особами, зокрема, представниками адміністрації президента та силових структур.

Після того як 23 вересня у Білорусі відбулася «інавгурація» Лукашенка, в країні посилилися і протестні рухи, а розгони демонстрантів, за свідченнями правозахисників, стали більш жорстокими. Активісти закликають білорусів знову вийти на марш в найближчу неділю. В протестних колах обговорюють можливість початку страйків на державних підприємствах та блокування трас.