Під час робочої поїздки Президента України Володимира Зеленського в Донецьку область.

А також оглянув КПВВ «Майорське» та провів на Донбасі нараду з питань роботи Тристоронньої контактної групи.

Під час відвідання базового табору Головного управління розвідки Володимир Зеленський ознайомився з умовами проживання військовослужбовців, оглянув сучасні комфортні модулі, в яких мешкає особовий склад.

Президент вручив військовим державні нагороди. Звертаючись до українських захисників, він наголосив: «Ви всі для нас герої. Ви несете складну й небезпечну службу. Бажаю вам здоров’я, наснаги, сил захищати нашу незалежність».

Пообідавши з військовими у солдатській їдальні, глава держави залишився задоволений борщем і рисовою кашею, що входили цього дня до солдатського меню.

У межах робочої поїздки Володимир Зеленський відвідав контрольний пункт в’їзду-виїзду «Майорське», де ознайомився з порядком пропуску громадян. На КПВВ обладнано 35 робочих місць для перевірки паспортних документів громадян, що дає змогу уникати черг навіть у разі збільшення пасажиропотоку.

Голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко поінформував Президента, що з 22 березня 2020 року, після запровадження карантинних заходів, КПВВ тимчасово не працює. Утім, за його словами, «Майорське» готове до відновлення роботи за потреби.

«Фактично ми готові проводити всі контрольні операції. Відстань від КПВВ до лінії розмежування становить 800 метрів», — зазначив Сергій Дейнеко.

Під час перебування на КПВВ «Майорське» Президент провів нараду з питань роботи Тристоронньої контактної групи. У робочій зустрічі взяли участь керівник Офісу глави держави Андрій Єрмак, його заступник Роман Машовець, перший за-ступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони Руслан Демченко, міністр оборони Андрій Таран, головнокомандувач Збройних Сил України Руслан Хомчак, начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов, представники України в ТКГ, учасники СММ ОБСЄ та інші.

На засіданні йшлося про виконання домовленостей, досягнутих у Парижі під час зустрічі лідерів країн Нормандської четвірки торік у грудні, та було обговорено проблеми, що заважають виконанню цих домовленостей.

Зазначалося, що режим всеосяжного та сталого припинення вогню є беззаперечним успіхом на шляху до здобуття миру на Донбасі.

«Справді, ми спостерігаємо мінімізацію втрат. На сьогодні режим тиші зберігається вже 62-й день. Хочу подякувати за витримку перш за все нашим військовим, подякувати командуванню ЗСУ та ООС, головнокомандувачу — за правильний підхід до армії, до кожного офіцера, до кожного солдата. І за знайдене розуміння, щоб цей перший крок до миру на Донбасі був можливий», — сказав Володимир Зеленський.

Учасники наради обговорили просування в питанні дзеркального розведення сил і засобів на чотирьох погоджених ділянках та у питанні розмінування території Донбасу.

Загалом на виконання домовленостей, досягнутих у Парижі, проведено розмінування на 12 ділянках, погоджених раніше. Як доповів командувач ООС Володимир Кравченко, було розміновано об’єкти водо-, газозабезпечення, потрібні для населення. На контрольованому Україною боці значно зменшилася кількість людей, які підриваються.

Учасники наради з питань роботи Тристоронньої контактної групи також обговорили потенційну можливість відкриття більшої кількості КПВВ на Донбасі.

Донецька область.

Фото president.gov.ua