Приурочили її до професійного свята, яке в Сумах завжди відзначає чимало людей, — Дня машинобудівника України.

Ковальський цех № 30 в акціонерному товаристві «СМНВО-Інжиніринг» не побудували з нуля, а відродили виробничий підрозділ, який не працював уже понад десять років. Його законсервували через брак замовлень та пов’язану із цим мінусову рентабельність виробництва. Такий вердикт ухвалив попередній менеджмент Сумського машинобудівного науково-виробничого об’єднання, і ніхто його правильність не оскаржував. Але у квітні минулого року до керма підприємства знову став Володимир Лук’яненко — почесний громадянин Сум, Герой України і Герой Соціалістичної Праці. Своїм головним завданням він визначив повернення машинобудівному об’єднанню колишньої слави, і підприємство поступово почало рух заданим курсом.

За словами Володимира Лук’яненка, півтора року тому Сумське машинобудівне об’єднання практично зупинилося, навіть опалення у цехах посеред зими відключили. Чимало висококваліфікованих фахівців звільнили з роботи. «Крок за кроком ми почали відроджувати виробництво, — наголосив керівник заводу. — Запустили найголовніші цехи, подбали про опалення. Нині ми займаємось і виробництвом, і реконструкцією, і технічним переозброєнням підприємства. Але найголовніше — ми увійшли у графік із виплати заробітної плати».

Того ж дня у цеху провели пробний пуск ковальського обладнання, зокрема кількатонних молотів, та виконали декілька тестових операцій. А на сьогодні ковальський цех № 30, можна сказати, вже працює у повноцінному режимі. До роботи стали десятки фахівців — у цех повернулося кілька колишніх працівників, котрі тепер передають свій досвід новачкам.

Тим часом керівництво цеху та машинобудівного об’єднання запрошує на роботу додаткових працівників. Головна вимога до потенційних машинобудівників — сумлінність і бажання працювати, тоді уміння не змусить довго на себе чекати.