Основним питанням було представлення нового очільника лісової галузі. Адже ця посада з лютого, відколи керівний кабінет звільнив довгорічний начальник, депутат облради Валерій Мурга, — залишалася вакантною.

Факт. Закарпатський ліс — скарб держави. Ліси займають 51,2 відсотка території області. Це найвищий показник в Україні! Площа всіх лісів регіону — 687,9 тисячі гектарів. З них 588,9 тис. га (або 87,1%) належить підприємствам обллісмисливгоспу. Решта — у постійному користуванні Мінекології, Міносвіти, Міноборони і землі запасу. Загальний запас деревини в області — понад 270 млн кубометрів. І якщо на гектарі в Україні зазвичай зростає 186 кубометрів, то на Закарпатті — 350!

Свій виступ голова Держлісагенства В. Кузьович розпочав так: «Я прибув на Закарпаття з двома папками: одна містить матеріали з недоліками, які накопичилися в області, а друга — присвячена сьогоднішній події. Основним багатством Закарпаття є його люди та ліси. Це одна з найбільш лісистих областей України. Водночас проблеми, які накопичились у галузі, викликають занепокоєння. Хочу, щоб про Закарпатське управління говорили з гордістю».

Далі В. Кузьович представив нового керівника лісомисливського господарства області Віктора Яковця (на знімку) і дав позитивну характеристику йому як фахівцеві високого рівня.

Довідково. В. Яковець народився 1969 р. у Чернівецькій області. Розпочинав робітником з догляду за лісовими культурами. Працював лісником, лісорубом, лісничим, начальником лісопереробного цеху, заступником директора. З 2019 року очолював ДП «Хотинське лісове господарство» на Буковині.

Голова ОДА Олексій Петров зазначив: начальнику управління слід максимально швидко включатися в роботу, адже розвиток лісового господарства вкрай важливий. На цьому наголошував вкотре під час нещодавньої робочої поїздки до регіону Президент Володимир Зеленський. І додав: лісова — важлива бюджетоутворююча галузь області, яка наразі перебуває у глибокій кризі. Далі висловив сподівання, що новий керівник зможе запровадити якісні зміни, підтримає ініціативи, наприклад, щодо продажу необробленої деревини через систему «Прозорро. Продажі».

В. Яковець назвав основні пріоритети в роботі: дотримання законності, збереження і примноження лісових багатств краю. І наголосив, що розпочне з аналізу фінансово-господарської діяльності, поїздок у лісгоспи та призначення фахових спеціалістів.

Ужгород.

Фото прес-служби ОДА.