Журналіст загинув у Слов’янську в травні 2014 року. В липні 2019-го Віталія Марківа визнали винним у цьому і засудили до 24 років позбавлення волі.

«Сторона захисту, яку ведуть кращі італійські адвокати Рафаелі Делла Валле і Нікколо Бертоліні Клерічі, наполягає на невинуватості Віталія Марківа, котрий ніяк не міг бути причетний до загибелі Андреа Рокеллі. Це підтверджується результатами експертиз, проведених в рамках розслідування Національної поліції України, які показали, що Віталій Марків фізично не міг бачити зі своєї позиції на горі Карачун місце, де сталася трагічна загибель італійського журналіста і його перекладача, громадянина РФ, і тим більше не міг вести прицільну стрільбу з автомата АК-74 на відстань в 1700 метрів», інформує прес-служба МВС України і звертає увагу, що позиція звинувачення була побудована на припущеннях і російській пропаганді.

Слідство Національної поліції в ході розслідування справи про загибель Андреа Рокеллі знайшло низку фактів і показань свідків, які вказують на можливу причетність лідера російських терористів Гіркіна до загибелі Андреа Рокеллі та його перекладача Андрія Миронова, яка стала результатом добре продуманої провокації для дискредитації дій України. Ці факти 31 серпня оприлюднив під час брифінгу міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

В основі нового доказового матеріалу, який адвокати просять долучити до розгляду справи, також висновки журналістського розслідування, що ввійшли до фільму The wrong place («Не в тому місці, не в той час») про справу Роккеллі-Марківа.

Італійські експерти перевірили кілька версій і провели кілька експериментів на місцевості та науково підтвердили, що нацгвардієць Віталій Марків з Карачуна не міг розрізняти людські постаті, цілитися і влучити у них з відстані близько 1700 метрів з наявного в солдата автомата АК-74.

Голова Християнського товариства українців в Італії Олесь Городецький написав у Фейсбуці, що ця справа стане перевіркою для італійської Феміди. «Зіткнувшись з очевидною невинністю Марківа, судді матимуть дві можливості: або чинити правосуддя і виправдати підсудного незнайомця до суті, або продовжувати викрадення українських військових з подвійним громадянством на підставі припущень та російської пропаганди без єдиного певного доказу».

Фото зі сторінки Наталії КУДРИК у Фейсбуці.