Тим громадянам, які перебувають на території Вірменії та Азербайджану, наполегливо рекомендується зареєструватися в електронній системі «ДРУГ» (https://friend.mfa.gov. ua) та відстежувати повідомлення щодо розвитку ситуації. У разі потрапляння у надзвичайну ситуацію або виникнення інших обставин, що вимагають негайного консульського реагування, слід невідкладно звертатися до Посольства України у Вірменії. Докладніше про способи зв’язку можна дізнатися на сайті МЗС.

Міжнародні авіалінії України повідомили, що у зв’язку із загостренням конфлікту в Нагірному Карабасі призупиняють авіасполучення з регіоном. «Подальші рішення щодо виконання кожного окремого рейсу (найближчі рейси до Єревана 1 та 2 жовтня поточного року, а також перший регулярний рейс до Баку 4 жовтня) будуть прийматися відповідно до визначення рівня ризиків для польотів за 28 годин до вильоту. Стежте за інформацією на нашому сайті», — йдеться в роз’ясненні авіакомпанії, розміщеному на офіційній сторінці МАУ в Фейсбуці.

Попри заклики світової спільноти припинити воєнні дії та розпочати діалог, між Азербайджаном та Вірменією тривають бойові дії. З обох боків є людські втрати, в тому числі й серед цивільного населення.

Тим часом президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав Вірменію негайно звільнити «окуповані землі Азербайджану». За його словами, тільки це «відкриє шлях для миру і стабільності в регіоні». «Баку своїми силами ставить крапку на вірменській окупації», — сказав Ердоган і заявив, що «Туреччина з усією рішучістю продовжить підтримку дружнього і братнього Азербайджану», що дало підстави деяким міжнародним експертам припустити, що Туреччина може приєднатися до конфлікту.

Раніше у військовій підтримці Азербайджану Туреччину звинуватила Вірменія. МЗС країни на своїй сторінці у Фейсбуці, зокрема, заявило: «Пліч-о-пліч з азербайджанськими військовими воюють і турецькі військові інструктори, які використовують турецьке озброєння, в тому числі, безпілотні літальні апарати і військові літаки».

Відкритим залишається питання: чи втрутиться у конфлікт і в якій формі Росія, головний союзник Вірменії? Російський опозиціонер, політолог Андрій Зубов вважає, що під час нинішнього військового загострення «не тільки Азербайджан протистоїть Вірменії в Нагірному Карабасі, а й Туреччина, яка повністю і голосно підтримує Азербайджан, протистоїть Росії, котра, як здається, захищає Вірменію».

Тим часом в ЄС застерігають треті країни від участі в карабаському конфлікті, а сторони конфлікту закликають негайно розпочати переговори, пропонуючи посередництво Мінської групи ОБСЄ, співголовами якої є Росія, Франція та Німеччина.