Експертиза ДНК для того, щоб ідентифікувати тіла загиблих в авіакатастрофі військового літака Ан-26 на Харківщині, триватиме до двох тижнів. Про це під час брифінгу повідомив голова Харківської ОДА Олексій Кучер.

«Ми наполягали, щоб експертизи були проведені якомога швидше. На цьому наполягав також і Президент України, і нам повідомлено, що експертизи можуть бути проведені навіть у скороченому режимі — до двох тижнів, до 14 днів», — сказав Кучер.

Він повідомив, що експертизи проводитимуть у Харкові. За його словами, зразки вже відібрано від усіх родичів. Після ідентифікації загиблих, їхні тіла повернуть родичам в найкоротші терміни.

Тим часом Державне бюро розслідувань здійснило низку слідчих дій щодо встановлення причин трагедії. Як повідомляє прес-служба ДБР, відомство призначило 26 судово-медичних експертиз і вилучило документацію про польоти, ремонт та інші технічні дані, що мають стосунок до аварії. Зокрема, слідчі відомства провели огляд місця події, де виявлено значну кількість речових доказів і два бортові самописці (чорні скрині). Було також проведено огляд останків загиблих за участю судово-медичних експертів і призначено 26 судово-медичних експертиз.

Слідчі ДБР також вилучили зразки пально-мастильних матеріалів літака та зразки ґрунту на місці події, а у військовій частині вилучено документи, які стосуються організації та проведення польотів. Отримано й інформацію та документи з Українського гідрометеорологічного центру, державного підприємства обслуговування повітряного руху України, державного підприємства «Антонов», командування Повітряних сил ЗС України. Проведено допит понад 40 осіб як свідків.

Як уже писав «Голос України», 25 вересня під час заходу на посадку близько 20:50 біля військового аеропорту Чугуєва Харківської області впав і загорівся військовий літак Ан-26 однієї з військових частин. За попередньою оцінкою фахівців з льотної безпеки, сталася відмова одного з датчиків у лівому двигуні.

Загалом на борту літака перебували 27 осіб, з них — 20 курсантів Харківського університету Повітряних сил ЗСУ імені Івана Кожедуба та сім членів екіпажу. Унаслідок падіння літака загинули 26 людей.