Під час  засідання було обговорено проект Антикорупційної стратегії на 2020-2024 роки.

У зустрічі також взяли участь Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук, Генеральний прокурор Ірина Венедіктова та інші члени Нацради.

«Антикорупційна стратегія має стати фундаментом протидії корупції. Антикорупційна стратегія — це система заходів, впровадження яких може забезпечити координацію роботи правоохоронних, антикорупційних державних органів на загальнодержавному та місцевому рівнях», — зазначив Президент, підкресливши, що стратегія передбачає конкретні заходи для забезпечення невідворотності покарання за корупційні діяння.

Глава держави звернув увагу, що починаючи із 2018 року в Україні відсутній основний стратегічний документ у сфері протидії корупції, що є однією з причин низької ефективності діяльності антикорупційних органів. Володимир Зеленський нагадав, що за його президентства відбулося перезавантаження Національного агентства з питань запобігання корупції, повернута кримінальна відповідальність за незаконне збагачення, впроваджено механізм цивільної конфіскації майна та розпочато роботу Вищого антикорупційного суду. «Проте цього недостатньо. Суспільство очікує системних та скоординованих дій у запобіганні корупції, ефективних результатів діяльності антикорупційних органів України», — наголосив Президент.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Кабінет Міністрів 21 вересня подав на розгляд Верховної Ради проект закону «Про засади державної антикорупційної політики на 2020—2024 роки», яким має бути затверджена Антикорупційна стратегія на 2020—2024 роки.

«Концептуальними підходами формування антикорупційної політики є поєднання принципів подальшого вдосконалення загальної системи запобігання та протидії корупції й мінімізації корупційних проявів у найбільш пріоритетних з точки зору подолання корупції сферах, у тому числі за рахунок проведення реформ в економічній, соціальній, медичній, освітній, правоохоронній сферах. Практично кожна сфера цією стратегією охоплюється», — підкреслив глава уряду, зазначивши, що збалансоване поєднання зазначених підходів дасть змогу не лише знизити рівень корупції, а й підвищити довіру громадян до органів влади та по-кращити інвестиційну привабливість і розвиток бізнесу. Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков під час презентації Антикорупційної стратегії звернув увагу на те, що 91 відсоток українців вважають корупцію серйозною або дуже серйозною проблемою, тому розробка такого документа вкрай необхідна. За його словами, стратегія містить п’ять головних принципів: оптимізація функцій державних органів та усунення їх дублювання, цифрова трансформація та відкриті дані, зручні й законні сервіси, нетерпимість до корупції серед населення, а також забезпечення невідворотності покарання. Крім того, стратегія визначає вісім головних сфер, де необхідні зміни: суди, прокуратура і поліція; державне регулювання економіки; державний та приватний сектори економіки; податки та митниця; будівництво, земля, інфраструктура; сектор оборони; охорона здоров’я, соціальний захист; система запобігання та протидії корупції загалом.

На думку О. Новікова, реалізація положень стратегії дасть змогу зменшити щорічні збитки від корупції на 200 мільярдів гривень на рік. Це, у свою чергу, сприятиме більшому залученню інвестицій, тож помітні результати має бути видно вже у грудні 2021 року.

Перший заступник глави парламенту Руслан Стефанчук підтримав законопроект «Про засади державної антикорупційної політики на 2020—2024 роки» (щодо Антикорупційної стратегії на 2020—2024 роки, № 4135), який передбачає конкретні заходи для забезпечення невідворотності покарання за корупційні діяння, та як представник Президента у Верховный Раді закликав народних депутатів якнайшвидше ухвалити цей документ.

Про необхідність якнайшвидшого ухвалення законопроекту «Про засади державної антикорупційної політики на 2020—2024 роки» за результатами засідання також заявив Президент Володимир Зеленський.