На знімку: Ганна Регей приймає вітання.

У свої сто років Ганна РЕГЕЙ сама читає, активно коментує теленовини та обговорює із сусідами історичні перипетії, навіть порівнює часи Гетьманщини із нинішніми. Дочекалася двох внуків і правнуків та навіть праправнучки. Живе в Чернівцях із дочкою Іриною. А ювілей захотіла відсвяткувати у своєму домі — в селищі Єзупіль Тисменицького району на Івано-Франківщині.

Народилася Ганна Іванівна у вересні 1920 року. Заміж вийшла рано. Старший за неї на 9 років чоловік Володимир привіз красиву дівчину на Прикарпаття зі Львівщини. Жили заможно, мали за Польщі власну крамницю. Як у 1939 році прийшла радянська влада, став головою райпотребсоюзу. Опісля був відомим закрійником в обласному центрі.

Подружжя виховало двох доньок — Галину та Ірину. Після смерті чоловіка у 1973 році Ганна Регей отримувала його пенсію та підробляла шиттям. Опісля ще заробила 20 років трудового стажу черговою в міжкомунгоспі. Там також обшивала колег-жінок.

«Наша мама була аристократкою. Гарно сама одягалася та нас навчила цього. Заміж удруге так і не вийшла. Ми із сестрою мали свої сім’ї. Я поїхала на кілька років до Мурманської області за чоловіком-підводником. Опісля повернулася.

Галина, на жаль, померла. Для всіх то було великим потрясінням, насамперед для мами. Тепер я на зиму забираю її до себе, бо іншої пори ненька любить бути у своєму домі», — розповіла донька Ірина.

Навесні Ганна Іванівна готувалася знову приїхати до своєї просторої хати в Єзуполі. Допомагає їй там поратися опікунка. Однак через карантин так і не наважилася. Та й дочка боялася за маму.

Приїхали вже на свято. Зі сторіччям ювілярку привітали голова Тисменицької райради Тетяна Градюк та інші керівники району, голова селищної ради Єзупільської ОТГ Ганна Кушнір, родина та сусіди Ганни Регей.

Гості дивувалися життєрадісності сторічної Ганни Іванівни. Ювілярка і співала, і вірші декламувала, якісь цікаві життєві історії пригадувала. Та навіть пригубила традиційного святкового шампанського. Секретом свого довголіття вважає побожність, доброзичливість, працьовитість, увагу до свого здоров’я та підтримку родини.

Крім традиційних для такої оказії подарунків та побажань, Ганні Іванівні ще вручили конверт із 10 тисячами гривень. Така допомога передбачена за обласною програмою підтримки довгожителів. Станом на 24 липня 47 прикарпатців переступили столітній поріг.

Івано-Франківська область.

Фото Тисменицької РДА.