Під час засідання.
 


Галина Михайлюк, Олена Мошенець.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут

Пленарне засідання 30 вересня

Верховна Рада 264 голосами у другому читанні та в цілому ухвалила законопроект про внесення змін до Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» (щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка», № 3006а). З пропозицією розглянути цей законопроект першим виступила заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук. Вона повідомила, що напередодні комітет одностайно підтримав рішення про ухвалення проекту в цілому.

Доопрацьований до другого читання законопроект передбачає, що з 1 липня 2021 року запрацює опція монетизації для родин, які надають перевагу коштам, а не натуральній допомозі у вигляді пакунка. Деталізовано перелік отримувачів пакунка, щоб охопити всі категорії осіб, які здійснюють піклування новонародженими.

Можливість отримання допомоги породіллями, які народили дитину поза межами медичного закладу (раніше це було можливо лише для родин, які народжують у пологовому будинку). Також уряд зобов’язано звітувати про виконання закону.
Вартість «пакунка малюка», відповідно до закону, становитиме не менше трьох прожиткових мінімумів, відповідно до бюджетного фінансування. Це дозволить оновлювати вартість пакунка автоматично, без необхідності чекати окремих підзаконних актів.

Парламентарії включили до порядку денного законопроект «Про внесення змін до Виборчого кодексу України та деяких законодавчих актів щодо особливостей організації підготовки та проведення виборів у період дії карантину, установленого з метою запобігання поширенню на території України особливо небезпечних і небезпечних інфекційних захворювань, та вдосконалення окремих положень виборчого законодавства». Однак для того, щоб розглянути проект одразу як невідкладний, у сесійній залі забракло голосів. Після цього у пленарному засіданні на вимогу двох фракцій було оголошено тридцятихвилинну перерву.

Після її завершення Голова Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що відбулось засідання представників депутатських фракцій та груп, де наголошувалось на зростанні кількості тих, хто захворів на коронавірус у парламенті, як серед народних депутатів, так і працівників апарату. З огляду на це, Дмитро Разумков вкотре закликав колег одягнути маски та повідомив: «Депутатські фракції та групи звернулися з пропозицією четвер та п’ятницю визначити комітетськими днями.

Для того, щоб Верховна Рада продовжила свою роботу, але дала змогу зменшити концентрацію людей в одному приміщенні». Він нагадав також, що засідання комітетів може відбуватися в онлайн-режимі. Відповідну постанову парламент ухвалив після розгляду низки законопроектів, які також домовилися розглянути на пленарному засіданні, йдеться про законопроекти №№ 3648, 4119, 4120 та 3014.

Зокрема, народні депутати в повторному другому читанні ухвалили (251 «за») проект закону «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» (№ 3648). Під час обговорення Михайло Папієв (ОПЗЖ) назвав законопроект «злодійським», адже, на його думку, «він унеможливить забезпечення кров’ю та її компонентами всі комунальні та державні заклади охорони здоров’я».

У відповідь член Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Ольга Стефанишина повідомила, що законопроект писався із представниками Європейського Союзу та що він відповідає директивам ЄС. «Я розумію, що пану Папієву не хочеться до Євросоюзу, але ж країна прагне туди. Система, яку ми хочемо побудувати, відповідає європейським правилам та нормам», — сказала вона.
284 народні депутати підтримали пропозицію головуючого щодо продовження пленарного засідання до завершення розгляду визначених на нараді законопроектів. Але спочатку народні депутати мали включити ці законопроекти до порядку денного. Проте коли Голова Верховної Ради поставив на голосування пропозицію щодо включення до порядку денного законопроектів про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (щодо реалізації положень статті 11 Закону України «Про ринок природного газу)» та про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (щодо особливостей адміністрування податків у цілях фінансування видатків, визначених пунктами 31—34 статті 14 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік»), вона не набрала необхідної кількості голосів.

Після цього відбулася нарада керівництва парламенту та фракцій і груп прямо у сесійній залі, за підсумками якої Голова Верховної Ради повідомив, що надійшла пропозиція додатково включити до порядку денного два питання: постанову № 4190 та законопроект № 4099.

Проект постанови «Про Заяву Верховної Ради України щодо невизнання легітимності так званих місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях України — в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі» (№ 4190) підтримали 276 народних депутатів.

У цій заяві Верховна Рада України висловлює протест у зв’язку з черговим незаконним проведенням 13 вересня 2020 року російською окупаційною адміністрацією так званих місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та м. Севастополь.

І наголошує, що ці незаконні вибори становлять грубе порушення Конституції та законодавства України, а також основоположних норм і принципів міжнародного права. А також звертається до членів парламентів іноземних держав та міжнародних парламентських організацій, які цього ще не зробили, дати принципову оцінку незаконним діям Російської Федерації з організації і проведення так званих місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях України — в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, утриматися від будь-яких контактів із незаконними органами російської окупаційної адміністрації та її представниками.

Проект закону «Про внесення зміни до пункту 4 Розділу X «Прикінцеві та Перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» щодо особливостей здійснення закупівель під час виборчого процесу» (№ 4099) після включення до порядку денного за основу підтримав 231 народний депутат.

Від імені двох фракцій із заявою виступив народний депутат Гео Лерос, який заявив, що на нього та ще одного народного депутата готується напад. Свідченням того, за його словами, може слугувати шість годин запису розмов високопосадовців, які йому передав «чесний офіцер СБУ». Звертаючись до Національної поліції, він попросив розцінювати його виступ як офіційну заяву. У відповідь представник «Слуги народу» Олександр Качура закликав свого колегу не маніпулювати, «перестати розбалансовувати країну». А якщо у нього є будь-які факти корупційного або будь-якого іншого правопорушення вищими посадовцями держави — повідомляти про це до відповідних правоохоронних органів.

Верховна Рада також у другому читанні та в цілому підтримала («за» — 260) проект закону «Про електронні комунікації» (№ 3014). Він визначатиме правову основу діяльності у сферах електронних комунікацій та радіочастотного спектра.

Встановлюватиме повноваження держави щодо управління та регулювання діяльності у сфері електронних комунікацій, а також права, обов’язки та засади відповідальності фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у цій діяльності або користуються електронними комунікаційними послугами.

Насамкінець народні депутати внесли зміни до календарного плану проведення четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання. Відповідно до постанови, 1 та 2 жовтня народні депутати працюватимуть у комітетах, комісіях, депутатських фракціях (депутатських групах).

Тиждень з 5 по 9 жовтня обранці також працюватимуть у комітетах, комісіях, депутатських фракціях (депутатських групах). А тиждень з 19 по 23 жовтня — з виборцями. Водночас 20 жовтня заплановано проведення пленарного засідання.