Наші країни мають усі необхідні передумови для розбудови дружніх, взаємовигідних відносин та прагматичної співпраці. Про це Президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю китайському інформаційному агентству «Сіньхуа». Прикметно, що інтерв’ю було опубліковане 1 жовтня, коли в Китаї відзначають День утворення КНР. З цієї нагоди глава української держави привітав Голову Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіна, а також весь китайський народ, побажавши нових успіхів та звершень.

В інтерв’ю «Сіньхуа» В. Зеленський відзначив, що на геополітичній мапі світу існує кілька центрів сили. І Китай, безумовно, один із них. «Мені приємно констатувати, що українсько-китайська взаємодія завжди базувалася на міцному фундаменті взаємної поваги до суверенітету, територіальної цілісності й незалежності, невтручанні у внутрішні справи та визнанні обраного народом шляху розвитку. Ці непорушні базові принципи і їх тверда підтримка з боку Китаю мають для нас важливе значення, особливо в останні роки російської агресії проти моєї держави», — заявив Президент України. Він додав, що Китай завжди був і залишається серед пріоритетів української зовнішньої політики. Президент та уряд України приділяють розвиткові взаємодії з КНР особливу увагу.

Водночас, на його думку, нині маємо спільно попрацювати над виробленням нової стратегії, нового бачення, нових точок зростання. «Впевнений, що реалізації цього сприятиме чергове засідання Комісії зі співробітництва між урядом України та урядом Китайської Народної Республіки, над організацією якого активно працюють обидві сторони. Аналіз нинішнього стану співпраці, спільне формування нового порядку денного і є основними завданнями цього двостороннього органу», — наголосив В. Зеленський.

Він також нагадав, що Китай упевнено посів першу сходинку в рейтингу наших найбільших торговельних партнерів: торік наш товарообіг сягнув майже 13 млрд доларів. І дедалі впевненіше КНР виходить на провідні позиції серед основних експортних партнерів України.